A Singapur i a Bogotà s’estrenen dues noves tipologies de vehicle de transport col·lectiu: en el primer cas, el primer autobús elèctric i autònom de dimensions convencionals, de Volvo; en el segon, el primer bus 100% elèctric biarticulat, de la companyia xinesa BYD.
- Singapur: Volvo prova el primer autobús urbà autònom de dimensions convencionals
- Bogotà: la xinesa BYD lliura el seu elèctric biarticulat per a la xarxa TransMilenio
- Autors
Contents
Singapur: Volvo prova el primer autobús urbà autònom de dimensions convencionals
L’actuació de Volvo a Singapur ha consistit a posar a prova, de manera prèvia a llur entrada en servei comercial, dos autobusos 100% elèctrics, totalment autònoms i de gran capacitat, ja que es tracta de vehicles de mida convencional, anant doncs més enllà de les clàssiques llançadores que solen emprar-se per a aquesta mena d’assaigs.
Els Volvo AB 7900 són autobusos de dotze metres de longitud, amb capacitat per a noranta-tres passatgers, trenta-sis dels quals asseguts. Són vehicles de zero emissions i el seu consum energètic es xifra aproximadament en un 80% menys que el dels autobusos dièsel d’iguals dimensions, segons el fabricant.
L’AB 7900 ha estat dissenyat per Volvo amb la col·laboració de l’Autoritat del Transport Terrestre de Singapur i de la Nanyang Technological University (NTU) de la mateixa ciutat (especialitzada en aquesta mena d’activitats a través del seu Centre of Excellence for Testing and Research of Autonomous Vehicles NTU – CETRAN): ha estat precisament en el campus d’aquesta institució on un dels dos nous autobusos ha dut a terme els seus assaigs, i on es preveu que acabi prestant servei abans d’avaluar-ne l’extensió a altres zones de la ciutat-estat.
(© Volvo Buses Singapore)
L’altre vehicle emprat en els tests s’ha provat a les cotxeres de l’operador de transport públic de Singapur (SMRT), en les operacions habituals en aquestes instal·lacions, com ara l’aparcament en la zona de càrrega elèctrica (en aquest punt cal assenyalar que el Volvo AB 7900 utilitza el sistema de càrrega ràpida HVC 300P desenvolupat per ABB, que ofereix 300 kW de potència a través de pantògrafs instal·lats a la infraestructura i que pot carregar les bateries de l’AB 7900 en tot just tres minuts).
Les proves a les instal·lacions del CETRAN de la NTU permeten replicar diversos elements de les carreteres de Singapur, com ara els senyals de trànsit, les parades d’autobús múltiples i els passos de vianants, així com reproduir les condicions tropicals de la ciutat en allò referent a la conducció amb pluges torrencials o en carreteres parcialment inundades (© Volvo Buses Singapore)
L’autobús de Volvo utilitza sensors i controls de navegació operats per sistemes d’intel·ligència artificial, a més de mesures de ciberseguretat i tallafocs per evitar intrusions que puguin comprometre la fiabilitat del vehicle. Entre els dispositius que han de garantir la conducció autònoma de l’AB 7900 hi ha els lidars, les càmeres de visió tridimensional i estereoscòpica, i un sistema de navegació global per satèl·lit, similar al GPS però capaç d’assegurar precisions centimètriques gràcies al fet que es proveeix de diverses fonts de dades simultàniament, segons els responsables del vehicle: per exemple, el sistema de navegació es complementa amb una unitat de gestió inercial que combina giroscopi i acceleròmetre per tal de mesurar la velocitat i el moviment de l’autobús, i que amb les seves dades pot millorar el posicionament exacte de l’AB 7900 en terrenys desiguals o en corbes pronunciades, de manera que en tot moment es pugui assegurar la precisió del posicionament i, en conseqüència, la uniformitat i la suavitat de marxa per als passatgers.
L’AB 7900 està equipat amb quatre sensors lidar que li permeten de detectar objectes o persones al seu camí per tal d’aturar-se (© Volvo Buses Singapore)
Bogotà: la xinesa BYD lliura el seu elèctric biarticulat per a la xarxa TransMilenio
BYD és una de les companyies líders mundials en autobusos elèctrics, amb més de cinquanta mil dels seus vehicles circulant per unes tres-centes ciutats de tot el món. El proppassat mes d’abril va presentar a Shenzhen el seu nou autobús, el K12A, un model 100% elèctric de vint-i-set metres de llargada, biarticulat, que pot transportar fins a dues-centes cinquanta persones, i que segons BYD pot completar tota una jornada de servei amb una sola càrrega elèctrica, ja que l’autonomia anunciada és d’uns 300 km. BYD assegura també que l’autobús es pot recarregar tant en corrent continu com altern. El vehicle incorpora dispositius com ara la recuperació de l’energia de frenada per augmentar el seu rendiment. El K12A de BYD pot funcionar amb dues o quatre rodes motrius, segons convingui en funció del terreny, amb una potència total dels dos eixos motrius de 600 kW, i assoleix una velocitat màxima de 70 km/h. L’estructura del K12A és feta d’alumini, per tal de reduir el pes del vehicle. La capacitat de càrrega del nou biarticulat elèctric de BYD, tot i que la companyia no la va revelar el dia de la presentació, forçosament hauria de superar els 500 kWh. Cada vehicle K12A pot evitar l’emissió de 80 t de CO2 per any, i permet l’estalvi de 360.000 litres de combustible al llarg de tot el seu cicle de vida.
(© BYD)
El K12A de BYD troba el seu camp natural d’implantació en els sistemes de bus rapid transit (BRT) d’alt nivell de servei, com ara la xarxa TransMilenio de Bogotà, a Colòmbia, per a la qual de fet BYD assegura haver desenvolupat el nou model
Interior del K12A de BYD: 27 m de punta a punta '(© BYD)
Amb productes com el BYD K12A la Xina roman com a líder indiscutible del sector del bus elèctric: cal assenyalar que el 99% dels busos elèctrics actualment en servei al món es troben en aquell país, i per exemple la mateixa ciutat de Shenzhen (seu de BYD) està servida exclusivament per autobusos urbans d’aquest tipus, en nombre de setze mil. També en aquesta ciutat va començar a operar, l’any 2011, el que llavors era el primer autobús 100% elèctric del món, el BYD K9. S’estima d’altra banda que els autobusos elèctrics xinesos estan contribuint a la disminució de la demanda global de petroli en major mesura que tots els turismes elèctrics existents a data d’avui.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Volvo Buses Singapore, BYD K12A