El guanyador del premi BIM d’Or de l’any passat va demostrar la viabilitat i la utilitat de la metodologia BIM per a tasques d’extrema complexitat, com és la deconstrucció i la descontaminació d’unes instal·lacions de grans dimensions i ambientalment perilloses: les de l’antiga refineria de Dunkerque (SRD). La companyia encarregada dels treballs, i antiga propietària de la refineria, va ser capaç gràcies a l’aplicació del BIM de generar infinitat d’escenaris de descontaminació, tot contenint els costos associats a les tasques, i d’aportar transparència en una actuació ambientalment sensible, segons va valorar el jurat del guardó.
El guanyador: un projecte de deconstrucció i descontaminació d’una antiga refineria
Le Moniteur i Les Cahiers Techniques du Bâtiment lliuren cada any, des de 2014, el premi BIM d’Or i deu premis BIM d’Argent per reconèixer les actuacions de construcció, renovació o manteniment d’edificis, i les d’obra pública, que fan un ús innovador de la metodologia BIM. Aquest 2019 se celebrarà la sisena edició del certamen. En la de 2018 va resultar guanyadora de l’or la companyia Colas, filial del grup Bouygues, per l’aplicació de la metodologia building information modeling als treballs de deconstrucció i descontaminació d’una antiga refineria a Dunkerque (departament del Nord).
L’any 2010, Colas va adquirir el 100% del capital de la refineria, que pertanyia a Total i a Exxon Mobil, i a començament de 2016 hi va aturar la producció de betums, olis i parafines que s’hi duia a terme i va intentar vendre les instal·lacions de nou. Sense trobar-los comprador, Colas va decidir que era hora de deconstruir-les.
Sota la direcció de la seva filial MCD, Colas va engegar doncs les tasques de deconstrucció i de descontaminació de l’antiga refineria. Els treballs, cal assenyalar, encara duren, i conclouran cap a finals de 2019. Actualment MCD es troba treballant en el desamiantat i la deconstrucció de les instal·lacions, i quan finalitzarà aquesta fase, la companyia matriu començarà a intervenir en la descontaminació dels sòls i de les capes freàtiques, amb la intenció de lliurar part dels terrenys alliberats a l’autoritat portuària de la ciutat l’any 2021.
La primera tasca que va haver de dur a terme MCD per a la deconstrucció de la parcel·la, de 95 ha d’extensió, va ser digitalitzar el projecte. Fou llavors quan la branca BIM del grup Colas, anomenada BIMbyCO, va concebre la idea d’elaborar una maqueta BIM, amb la finalitat d’identificar més bé i de tractar adequadament els diferents contaminants presents a l’indret, així com de gestionar les fases dels treballs d’acord amb els diferents agents que havien d’intervenir-hi i contenir els costos de l’actuació. Segons BIMbyCO, no existia en aquell moment cap referent que servís com a model de comparació per a tasques de descontaminació, com sí que existien en canvi per a les de deconstrucció.
Finalment es van elaborar dues maquetes digitals:
La primera era la de les superestructures de les instal·lacions, amb l’escaneig tridimensional dels edificis existents, així com de més de dos-cents dipòsits i sitges, i de la topografia del terreny, com a fase prèvia a la deconstrucció. Per confeccionar-la, MCD va estudiar prop de seixanta mil plànols del lloc, incloent-hi els d’abans de la Segona Guerra Mundial, i finalment en va digitalitzar i modelitzar uns dos mil. Aquesta fase –que es va complementar amb la presa de fins a sis mil mostres per comprovar la presència d’amiant– es va perllongar fins al març de 2017, i va donar com a resultat una maqueta de superestructura amb un nivell de detall (LOD) relativament pobre en comparació amb el que seria un projecte de construcció.
La segona era la referida a les infraestructures, al subsòl de l’indret, per a la futura descontaminació i per gestionar els riscos d’explosió. La part subterrània de l’antiga refineria, cal assenyalar, conté des de restes d’obusos de les dues guerres mundials, fins a tota un ventall d’hidrocarburs, passant per metalls pesants de diverses menes i per prop de cinquanta quilòmetres de canonades i conductes soterrats. Per a l’elaboració d’aquesta segona maqueta digital, va caldre digitalitzar i modelitzar més d’un miler de plànols, i incorporar-hi les dades provinents de centenars de cales i sondatges subterranis, tractades amb l’extensió Dynamo per a Revit per calcular les concentracions de contaminants en cada punt i malla de la maqueta, tot tenint en compte a més el comportament específic de cada compost detectat i aspectes com la litologia del sòl.
Per acabar direm que segons els responsables de l’actuació, l’ús de BIM per a aquesta segona fase permetrà avançar-se a la majoria d’imprevistos que puguin sorgir en una operació delicada com la de descontaminar un terreny tan gran, gràcies per exemple a l’eina Navisworks d’Autodesk, que representa visualment les tasques que cal dur a terme detectant les possibles interferències que es puguin produir entre diversos objectes i alertant, per exemple, de la presència de xarxes que transcorren per la zona pol·luïda.
Maqueta digital tridimensional de les instal·lacions de la Société Raffinerie de Dunkerque, que cal deconstruir i descontaminar (© Colas)
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: BIM d’Or – Le Moniteur, Colas, BIMbyCO [vídeo]
Informació relacionada
- BIM d’Or – Le Moniteur . Obre en una nova finestra.
- Groupe Colas . Obre en una nova finestra.
- BIMbyCO [vídeo . Obre en una nova finestra.]