El dissenyador i empresari suís Yves Béhar ha fet públics recentment els seus plans per construir tot un poble amb tecnologia d’impressió 3D. La destinatària del projecte serà una comunitat rural d’El Salvador. La impressió de la nova vila comptarà amb la col·laboració econòmica de New Story, una organització sense ànim de lucre que lluita contra la manca d’habitatge, i amb l’aportació tecnològica d’ICON, empresa especialitzada en construcció.

Col·laboració multilateral en favor de les comunitats rurals humils

La impressora 3D Vulcan II d’ICON pot construir una casa d’una planta i de quatre habitacions, de prop de 60 m2,  en menys d’un dia. En l’actualitat, el preu d’un habitatge d’aquest tipus es troba pels volts dels 8.000 €, tot i que ICON assegura que aviat es trobarà en disposició d’oferir-ne per tot just uns 3.000 €. Aquesta impressora serà la que es farà servir per al nou projecte de New Story, una organització sense ànim de lucre que vol donar resposta al problema de la manca d’habitatge digne al món, que afecta, segons algunes estimacions, prop de mil dos-cents milions de persones. Aquesta organització, cal assenyalar, ja ha dut a terme projectes d’habitatge a Haití i a El Salvador, i serà precisament en aquest darrer país on es preveu de construir cent noves cases amb la tecnologia d’ICON, destinades a una comunitat rural agrícola i ramadera on les famílies viuen amb menys de dos-cents dòlars al mes.

 

3dsudgral

Recreació del nou poble: el gust personal dels destinataris es prendrà en consideració a l’hora de decorar els exteriors (© fuseproject)

  El prototip d’aquests habitatges es va presentar a Austin (Texas) en el marc del festival de música i tecnologia South by Southwest (SXSW)

A diferència d’altres projectes d’impressió d’habitatges, que es duen a terme en tallers i instal·lacions externes, l’actuació d’El Salvador preveu construir els nous edificis in situ: la impressora Vulcan II és compacta i de dimensions reduïdes, i pot ser transportada fàcilment en un camió petit a l’indret on ha de treballar. El material no serà el plàstic que tot sovint s’utilitza per a aquesta mena d’actuacions (per exemple, àcid polilàctic), sinó ciment, que s’emprarà per a tota l’estructura dels edificis, base i parets. L’única part de l’habitatge que no serà impresa en 3D és la teulada.

El disseny de les noves cases, certament agradable, és responsabilitat de l’estudi fuseproject, del dissenyador suís Yves Béhar. Aquest estudi ja ha dut a terme actuacions d’habitatge destinat a la població que té dificultats per accedir a una llar: n’és exemple la gamma d’unitats residencials secundàries (ADU, accessory dwelling units, vegeu el Butlletí núm. 27), prefabricades, concebudes per a certes zones de Califòrnia.

 

3dsudrecre

Recreació del poble, amb una disposició que afavoreix la vida comunitària. Cap a l'esquerra, la Vulcan II d'ICON (© fuseproject)

  Segons els promotors de l’actuació, els ocupants d’aquests nous habitatges gaudiran d’una llar resistent a les inclemències del temps i energèticament eficient. Els edificis disposaran de teulades corbes al davant i al darrere, per protegir-se de les fortes precipitacions de la zona. De la seva banda, els reforços de la base i les parets de ciment permetran fer front a l’activitat sísmica de la regió. Els elements impresos en 3D també inclouen els blocs perforats que recorreran la part superior de les parets, i que tenen la finalitat de ventilar l’habitatge, amb l’ajut de la distribució interior, oberta i amb pocs obstacles al pas de l’aire. D’altra banda, les formes arrodonides de les cantonades de les cases obeeixen a la voluntat de fer-les fàcilment netejables i d’evitar-hi la proliferació de floridura.

Les cases que conformaran la nova vila disposaran d’una sala, una cambra de bany, un dormitori i una galeria o porxo exterior. Les seves mides oscil·laran entre els 60 m2 i els 72 m2 (en els habitatges que disposin de dos dormitoris, adreçats a famílies multigeneracionals). Les parcel·les sobre les quals es treballarà fan 120 m2.

 

3dsudtipus

Diferents tipologies per a diferents necessitats. Els edificis que s’imprimiran ofereixen la possibilitat d’afegir una segona planta, més endavant, per a famílies que creixen (© fuseproject)

  L’equip de fuseproject ha treballat en estreta col·laboració amb els residents de la zona on s’ubicaran els nous habitatges per tal de decidir els terrenys idonis per a l’actuació, així com la disposició dels nous edificis: s’ha optat finalment per arrenglerar els nous habitatges de manera que es faciliti la interacció social i es permeti l’accés als serveis comunitaris, com ara les cuines exteriors o els patis de cria d’aviram.

S’espera que la impressió del nou poble pugui començar l’estiu de 2019, i que els nous residents s’hi puguin instal·lar a final del mateix any o a començament de 2020.

 

3dsudinterior

Proposta d’interior: elements com ara els taulells i els armaris també són impresos en 3D (© fuseproject)


3dsudfuselogo


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: fuseproject, fuseproject [vídeo]


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 17/06/19
Acceptat a 17/06/19
Presentat el 17/06/19

Volum Més enllà del Departament, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Planificació i projectació

Projectes territorials i ambientals

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Producció i consum sostenible

Ecodisseny i compra pública ambientalitzada

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Construcció modular

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

4

Visites 80
Recomanacions 1