Un poble japonès vol esdevenir el primer municipi del món a assolir la fita de no generar residus. Amb una taxa actual del 81% pel que fa a la reducció, la reutilització o el reciclatge, l'objectiu final es podria assolir l'any 2020, segons l'ONG que impulsa l'actuació.

La Zero Waste Academy de Kamikatsu: cap a la supressió quasi total dels residus

La Zero Waste Academy és una ONG que opera a la localitat japonesa de Kamikatsu (prefectura de Tokushima, illa de Shikoku), de tot just mil sis-cents habitants, repartits en unes vuit-centes llars. El petit abast territorial de les seves actuacions no va ser obstacle perquè la impulsora de l'ONG, Akira Sakano, fos convidada a participar al Fòrum Econòmic Mundial de Davos 2019, celebrat recentment.

A Kamikatsu s'apliquen en tota llur extensió les conegudes “tres R” del consum responsable: s'hi redueix al màxim la generació de residus, s'hi reutilitza tot allò que es pugui i s'hi recicla escrupolosament allò que no es pugui reaprofitar. Aquestes pràctiques van començar a la localitat l'any 2003, i quinze anys després s'hi ha assolit una taxa de reciclatge del 81%, enfront el 20% de mitjana al Japó. Val a dir que abans de 2003 el poble incinerava els seus residus, tal com era pràctica habitual al país. La introducció de legislació nacional adreçada a reduir les emissions de dioxines va comportar el tancament de la planta incineradora de Kamikatsu i l’oportunitat de replantejar de cap i de nou la gestió dels residus a la població. Actualment, cal assenyalar, portar els residus a la incineradora més propera a Kamikatsu suposaria un cost sis vegades superior al de les pràctiques “tres R” adoptades per la localitat (assegura la Zero Waste Academy).

L’estratègia de les “tres R” es complementa a Kamikatsu amb l'aplicació del principi de les “quatre L”, a saber: productes de proximitat (local), de baix cost (low-cost) i de baix impacte i baixa tecnologia (low impact & low tech).

Amb les dades de 2018 com a darreres disponibles de moment, tot sembla indicar que l'any 2020 es podrà arribar a Kamikatsu al reciclatge del 100% o, si es prefereix, a la no-generació neta de residus, sense necessitat d'incinerar ni d'abocar res. Aconseguir aquesta fita implica un alt grau de conscienciació de la població local, per exemple pel que fa a la segregació de residus: a la vila la separació de residus n'ateny quaranta-cinc tipus, dins tretze categories (podeu remetre-us a la pàgina 8 del PDF adjunt per veure'n les diferents tipologies).

 

zwacentre

El centre de triatge i segregació de Kamikatsu

  Per aconseguir els resultats esmentats, ha estat necessària una important tasca didàctica: d'entrada, segons Akira Sakano, cal fer veure a les autoritats i als habitants del poble el benefici que pot suposar per a l'economia local el fet d'acollir empreses que se serveixin dels materials reciclats de la mateixa població. Segons ella, és la manera que les comunitats locals s'impliquin a l'hora de posar en pràctica les actuacions “tres R” esmentades, atès que tot plegat redunda en el profit ambiental i econòmic del municipi.

Un altre dels pilars de la Zero Waste Academy és la tasca de difusió que duu a terme sobre les pràctiques adoptades a Kamikatsu. Per això, el poble rep excursions escolars, i també s’organitzen xerrades i demostracions en altres localitats. Per a qui vulgui aprofundir en el coneixement de les actuacions que es duen a terme a Kamikatsu, hi ha la possibilitat de participar com a becari, en sojorns d'un mes de durada com a mínim, a la Zero Waste Academy, a fi d'adquirir les capacitats necessàries per implantar aquesta mena de pràctiques en altres indrets posteriorment.

 

zwaeducatiu

Un grup d'escolars aprèn sobre el reciclatge del paper. Cal assenyalar que la recollida d’aquest material a Kamikatsu s’incentiva amb un sistema de punts i cupons que permeten optar a diferents recompenses, segons la quantitat i el tipus de paper aportat al reciclatge

  La Zero Waste Academy, a més, ofereix tot un seguit de serveis per assegurar que cap residu no quedi sense reciclar o reaprofitar: en aquest sentit, es pot fer esment de la recollida de residus a domicili per a gent gran o amb mobilitat reduïda, o els tallers d'oficis per a la recuperació, per exemple, dels materials tèxtils. A més, a Kamikatsu s'ha establert una botiga de productes recuperats i revaloritzats, la Kuru-Kuru Shop, on només es venen articles que han assolir una segona vida gràcies a les actuacions d'upcycling o de reparació.

 

zwabotiga

La Kuru-Kuru Shop de Kamikatsu

  Seguint l’exemple de les pràctiques de Kamikatsu, altres localitats japoneses (algunes de fins a seixanta mil habitants) s’estan preparant per poder proclamar, al seu torn, la pràctica desaparició de llurs residus.


zwalogo


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Zero Waste AcademyThe Zero Waste Measures of Kamikatsu [PDF]


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/19
Acceptat a 01/03/19
Presentat el 01/03/19

Volum Més enllà del Departament, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Localització

Puntuació document

0

Visites 94
Recomanacions 0