Les dues actuacions que presentem tot seguit s’inscriuen plenament en les tendències actuals de reducció de la utilització dels plàstics i, en general, dels envasos i embalatges d’un sol ús. La primera potser té un caràcter de demostració, mentre que la segona té molt més potencial (a risc, però, de caure en el rentat d’imatge verd).

Hi Fly: els primers vols sense articles rebutjables

Hi Fly és una companyia aèria que opera vols en règim d’arrendament amb tripulació (wet lease) entre Portugal i el Brasil. Des del 26 de desembre de 2018 fins al 7 de gener de 2019, període àlgid de les vacances d’hivern, la companyia va aplicar, en quatre vols entre Lisboa i Natal, una actuació consistent a no utilitzar cap objecte de plàstic d’un sol ús.

Segons el portaveu de la companyia aèria, a hores d’ara és ja impossible d’ignorar l’impacte dels plàstics sobre el medi ambient, i d’aquí ve la decisió adoptada, en un principi a mode d’assaig i de recerca d’alternatives viables al plàstic, però que la companyia voldria estendre fins a fer-ne pràctica habitual en les seves rutes cap a finals d’aquest mateix 2019, perquè serveixi d’exemple a altres línies aèries.

Aquesta actuació de conscienciació va implicar prop de set-cents passatgers. La prohibició de vaixelles rebutjables en aquests quatre vols va permetre, segons la companyia Hi Fly, evitar l’ús d’uns 350 kg de plàstic, a raó de 500 g per passatger. Per aconseguir-ho, la companyia va oferir en aquests vols coberts de bambú i d’acer inoxidable, embalatges de paper, i recipients de vidre o porcellana, o bé d’altres materials que després de l’ús es poguessin compostar fàcilment juntament amb les restes orgàniques dels àpats de bord (per aquesta raó, val a dir, l’actuació va comportar també la contractació d’un gestor de residus certificat que se’n fes càrrec quan l’avió aterrés). De la seva banda, les coberteries de bambú van ser higienitzades un cop el vol va arribar al seu destí.

 

hiflysafata

  El total dels setze vols d’assaig, doncs, va permetre d’evitar la utilització de prop d’1,5 t de plàstics d’un sol ús. Atès que cada dia s’enlairen a tot el món prop de cent mil avions, el potencial d’aquesta mena de pràctiques en cas que es generalitzin és considerable.

   

hiflylogo


Loop: una iniciativa dels gegants del comerç i la distribució

Des de maig de 2019 els consumidors de Nova York, Nova Jersey i Pennsilvània podran fer les seves compres en línia a la botiga Loop. Es tracta d’una idea presentada en el transcurs del Fòrum Econòmic Mundial de Davos de 2019.

A iniciativa de la companyia nord-americana TerraCycle, vint-i-cinc grans multinacionals (com ara Coca-cola, Procter & Gamble, Nestlé, PepsiCo, Danone, Unilever o Jacobs Douwe Egberts entre d’altres) han decidit instaurar un programa que ajudi a eliminar la idea de residu mitjançant l’ús d’embalatges i envasos retornables i reutilitzables per a productes de gran consum.

TerraCycle, empresa especialitzada en el reciclatge de residus, va concebre la idea com a resposta als missatges equívocs que rep la població: se la insta, d’una banda, a utilitzar menys productes d’un sol ús, però de l’altra no troba cap altra opció, atès que les grans companyies no assumeixen en general cap responsabilitat a l’hora de trobar alternatives més sostenibles a aquesta mena de productes, per exemple pel que fa a embalatges i envasos.

En l’esquema Loop la companyia productora passa a ser propietària de l’envàs: com a tal, el seu interès serà mantenir-lo i conservar-lo el major temps possible; en tot cas, ja no serà el consumidor qui se n’haurà d’encarregar un cop utilitzat.

A la primera transacció que el consumidor faci a la botiga en línia de Loop, se li retindrà una certa quantitat com a dipòsit per l’envàs; un cop que el retorni a la botiga, per exemple al contenidor d’enviament reutilitzable en què li arribà, recuperarà el dipòsit, independentment de com arribi el recipient a la companyia, ja que n’és ella la responsable, no el consumidor.

 

loopcircuit

  I Loop no només deslliura el consumidor de la responsabilitat de gestionar l’envàs com correspongui, sinó que a més li dona la possibilitat de programar reompliments: en aquest cas, el dipòsit es reté, però l’envàs és netejat, esterilitzat i reomplert per la companyia de què es tracti, i tramès de nou al consumidor, literalment sense generació de residus plàstics en tot el procés. La modalitat de reompliment és indicada especialment per a productes cosmètics, d’higiene i de cura personal.

De la seva banda, la companyia subministradora, com a propietària i responsable de l’envàs, està interessada a reutilitzar-lo tantes vegades com sigui possible, atès que essent de metall o de vidre ha estat de fabricació més costosa que l’equivalent plàstic.

El nou empaquetat durador i reutilitzable hauria de permetre a les companyies, també, innovar en la seva funcionalitat i en noves idees de packaging.

A més dels tres estats nord-americans esmentats més amunt (on els consumidors tindran accés a prop de cent-trenta productes de diferents companyies) també a França hi haurà la possibilitat d’emprar Loop, tot i que només, de moment, per al distribuïdor Carrefour. Per a aquest mateix any 2019 es preveu que es dugui a terme als magatzems Tesco de la ciutat de Londres un programa pilot del sistema, per avaluar-ne la conveniència.

 

loopcarrefour

  Segons TerraCycle, i excloent el valor del dipòsit o consigna per l’embalatge, en cap cas els productes adquirits per Loop seran més cars que els equivalents provinents d’una altra plataforma de comerç electrònic. La companyia també creu que a partir del cinquè reompliment de l’envàs, l’impacte en termes de CO2 dels embalatges pot ser inferior al dels productes d’un sol ús adquirits en altres plataformes (i que només suposen un episodi de transport), i que a partir d’una eventual vint-i-cinquena reutilització, l’impacte es reduirà a la meitat.


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Hi Fly, Loop Store


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/19
Acceptat a 01/03/19
Presentat el 01/03/19

Volum Més enllà del Departament, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Valorització de materials

Producció i consum sostenible

Ecodisseny i compra pública ambientalitzada

Localització

Puntuació document

0

Visites 78
Recomanacions 0