Tant des de la iniciativa privada com des de les institucions públiques, França es dota d’eines perquè els seus ciutadans reconeguin la pràctica poc sostenible de l’obsolescència programada i perquè puguin lluitar-hi.

Propostes ministerials i iniciatives particulars

Brune Poirson, secretària d’Estat del Ministeri francès per a la Transició Ecològica i Solidària, va anunciar el mes de juliol de 2018 que, a partir del primer de gener de 2020, tots els articles electrònics i elèctrics que es venguin a França hauran de disposar obligatòriament d’un índex de reparabilitat, calculat a partir de deu criteris. Aquest índex té la finalitat de lluitar contra la poc sostenible pràctica de l’obsolescència programada. És la mesura núm. 10 del Full de ruta per a l’economia circular, al qual podreu accedir des del vincle adjunt.

 

feuillecirculaire

  L’índex, d’una banda, servirà per informar el consumidor en el procés de decisió de compra, de manera útil i objectiva, i de l’altra, per encoratjar els fabricants d’aquest tipus d’aparells a dissenyar productes més duradors. Potser l’establiment de l’índex constitueix un pas intermedi entre la inacció governamental i l’aplicació estricta de l’art. 99 de la Llei 2015-992, del 17 d’agost, de la transició energètica i del creixement verd, que estableix que l’obsolescència programada és a França un delicte punible amb multes i/o penes de presó de fins a dos anys.

La secretària d’Estat Poirson, en la mateixa presentació del nou índex, va subratllar la necessitat d’establir un pla nacional de formació en el camp del manteniment i la reparació, en tant que sector econòmic emergent inscrit de ple en l’economia circular i que podria generar prop de tres-cents mil llocs de treball, locals i no deslocalitzables, segons va dir.

Tornant a l’indicador de reparabilitat, aquest consistirà en una nota, des del 0 fins al 10, resultant de l’aplicació de deu criteris, com s’ha apuntat. Val a dir que aquests encara no han estat formulats de manera definitiva, i que el grup de treball encarregat de fixar-los segueix treballant-hi. Hom pot pensar però que, atès que dins el grup de treball hi ha la Fnac, com a principal reparador d’aparells electrònics a França, probablement el nou índex no diferirà en gran mesura del que el juny de 2018 formulà LaboFnac (vegeu més avall), que és un banc de proves dels objectes elèctrics i electrònics que funciona a França des de fa una quarantena d’anys.

 

indexlabofnac

L’índex LaboFnac, formulat el juny de 2018, podria inspirar el nou índex de reparabilitat proposat pel Govern francès. Tot i que l’índex LaboFnac puntua pròpiament ordinadors, pot constituir una bona guia per a la confecció de barems similars per a altres articles electrònics i elèctrics. En aquest índex, que va del 0 al 100, quant a la documentació es valoren les instruccions de desmuntatge, l’ajuda al diagnòstic i els consells de manteniment; quant a la modularitat i l’accessibilitat es valoren la facilitat de desmuntatge, la modularitat dels components principals i la utilització d’eines convencionals; quant a les peces de recanvi es valoren el compromís de disponibilitat, el compromís de preu màxim i la possibilitat d’utilitzar recanvis estandarditzats; i quant a la reinstal·lació del programari es valoren la possibilitat de recuperar-ne la configuració originària, la compatibilitat amb sistemes operatius d’ús lliure, i la reinstal·lació actualitzada (©LaboFnac)

  A fi que el públic consumidor pugui dir la seva en la definició dels criteris que s’hauran de considerar per confeccionar del nou índex, un seguit d’organitzacions ambientals i d’institucions acadèmiques han proposat un qüestionari en línia.

Entre els impulsors d’aquesta enquesta pública hi ha HOP (Halte à l’Obsolescence Programmée), una organització que també és responsable del web Produits Durables: es tracta d’un instrument que permet consultar la durabilitat d’articles elèctrics i electrònics, de cotxes i bicicletes, i d’algunes categories de productes tèxtils. Ho fa mitjançant l’establiment d’un índex d’entre una i cinc estrelles, a partir de les opinions d’especialistes i de les experiències dels consumidors i usuaris dels productes. El web també proporciona consells sobre compra responsable, cura dels productes, llocs on adreçar-se per reparar-los, legislació referent a la garantia dels articles i manera correcta de desfer-se d’un producte un cop ja no fa servei al consumidor.

Consulteu el web seguint el vincle adjunt.


durableslogo


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Feuille de route – Économie circulaire[PDF], Produits Durables


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/19
Acceptat a 01/03/19
Presentat el 01/03/19

Volum Més enllà del Departament, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Aspectes jurídics i institucionals

Legislació comparada

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Producció i consum sostenible

Ecoetiquetatge i distintius de qualitat ambiental

Localització

Puntuació document

0

Visites 37
Recomanacions 0