Aquest article complementa el que va aparèixer al Butlletí núm. 27, sobre el progressiu augment de les alçades que s’estan aconseguint en els edificis construïts parcialment o totalment en fusta.

Noruega: Mjøstårnet

A la petita ciutat noruega de Brumunddal, prop de Lillehammer, s’ha completat aquest mateix mes de març el Mjøstårnet, que és a dia d’avui l’edifici construït amb fusta més alt del món, superant per exemple la Terrace House, de Vancouver, encara en construcció.

 

mjoscomplet

El Mjøstårnet, del taller noruec Voll Arkitekter, tot just finalitzat (© Moelven)

  El Mjøstårnet és una estructura de divuit pisos (més un de subterrani) que fa 85,4 m d’alçada (88,8 m comptant fins al coronament del terrat). En la seva construcció s’ha emprat fusta laminada encreuada (cross-laminated timber, CLT).

L’edifici es destinarà a usos diversos: es preveu que els seus 11.300 m2 de superfície acullin apartaments, espais per a oficines, un restaurant, un hotel i zones comunes; annex a l’edifici, se n’ha construït un altre, també de fusta, que fa uns 4.700 m2 i que acollirà una piscina.

   

mjosdimensions2

Les dimensions del Mjøstårnet (© The Skyscraper Center)

  En aquesta actuació hi ha tingut un paper destacat la companyia noruega Moelven, especialitzada en el tractament de la fusta, que s’ha encarregat de bastir tota l’estructura de CLT, incloent-hi les caixes d’ascensor i d’escales. Les columnes, bigues i elements diagonals, de la seva banda, s’han realitzat amb glulam (glued laminated timber, fusta laminada, llavorada i encolada, amb diverses capes), que ofereix característiques de resistència similars a les de l’acer o el formigó i que suposa una alternativa eficient i econòmica a aquests materials, proporcionant a més bona resistència al foc, assegura Moelven. Pel que fa a les mides dels elements fabricats amb glulam, venen determinades per la capacitat dels vehicles de transport, sobretot, ja que en principi no tenen limitació, segons indica Moelven.

La construcció del Mjøstårnet s’ha dut a terme en cinc fases, a raó de quatre pisos per cada etapa. Un sistema de bastides interiors i una grua han servit per anar col·locant als llocs corresponents les seccions prefabricades de glulam, que s’han anat preparant a la mateixa parcel·la, i les lloses dels terres, també de fusta en la seva major part. Tot el material emprat, cal assenyalar, prové dels boscos locals.

 

mjoscomponents

Els volums dels materials emprats; cal fer notar que el formigó (vegeu-ne superfícies i volums relatius al rengle superior, a la dreta) només s’ha utilitzat per a algunes de les lloses. Quant al Trä8, es tracta d’un sòl a partir de fusta desenvolupat per Moelven (© Moelven)

  Les propietats del glulam fan que Moelven estigui començant a aplicar aquest material en treballs d’infraestructura, com ara ponts o un prototip d’aerogenerador de 150 m d’alçada que estarà llest l’any 2020.

 

mjosinsitu

Una nova fita en el paisatge urbà de Brumunddal. A més de ser, a escala mundial, l’edifici de fusta més alt ja completat, el'Mjøstårnet és el tercer edifici de més alçada de Noruega


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Moelven, Moelven [PDF], The Skyscraper Center


 

Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/19
Acceptat a 01/03/19
Presentat el 01/03/19

Volum Més enllà del Departament, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Localització

Puntuació document

0

Visites 18
Recomanacions 0

Compartiu aquest document