Entre els dies 11 i 16 del proppassat novembre es va dur a terme a Marsella una actuació pedagògica envers la contaminació atmosfèrica. Aquesta si més no era la intenció de qui va impulsar la mesura, el servei regional de vigilància ambiental, que diu que pretén conscienciar la població sobre la qüestió de les emissions contaminats associades al trànsit rodat. No tothom està d’acord amb les bondats de l’actuació.
Una arma de doble tall, possiblement
AtmoSud PACA és el servei de vigilància ambiental de la regió de Provença – Alps – Costa d’Atzur. Recentment va decidir d’instal·lar a l’avinguda de Dunkerque, al districte 2n de Marsella, un radar informatiu per conscienciar els conductors sobre les emissions reals de substàncies contaminants dels seus vehicles. El radar, cal assenyalar, no estava concebut per multar els automobilistes.
Durant sis dies de novembre hi va haver instal·lat al marge de la calçada un aparell dissenyat i construït per l’empresa Rincent Air, capaç de mesurar la velocitat i l’acceleració dels vehicles, i d’analitzar-ne en temps real les emissions d’escapament pel que fa a partícules, hidrocarburs, monòxid i diòxid de carboni, monòxid i diòxid de nitrogen, i amoníac. El radar es componia de dos teledetectors, a banda i banda de la calçada, i d’un panell lluminós on s’indicava si els resultats obtinguts per al vehicle en qüestió eren acceptables, mediocres o dolents.
Rincent Air, cal assenyalar, ja ha dut a terme a França altres campanyes de mesurament de contaminants, com ara la de Lilla (departament del Nord) el març de 2018, on va analitzar les emissions de vint-i-cinc mil vehicles., en col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat i amb l’ADEME (Agence de l’Environnement et de la Maîtrise de l’Énergie).
Imatge de l'actuació duta a terme recentment a Marsella (© AtmoSud PACA)
L’actuació de Marsella, a més de conscienciar els usuaris de la via sobre l’impacte ambiental dels seus vehicles, pretenia recopilar dades precises respecte de les emissions reals de cadascun d’ells i caracteritzar així el parc automòbil de la zona concreta. També, segons AtmoSud, les dades recollides permetran planificar les futures zones de baixes emissions que es preveu implantar a la regió metropolitana conformada per Marsella i Ais de Provença.
La iniciativa potser pretenia ser merament pedagògica, però malgrat tot va provocat inquietud en algunes associacions, com per exemple en l’anomenada 40 Millions d’Automobilistes, que, en un comunicat, va assegurar témer que aquesta mena de radars no s’acabin transformant en una nova eina de repressió, o que no serveixi per reforçar el sistema d’etiquetes ambientals francès (les vinyetes Crit’Air). Tot això, a més, sense el consentiment del conductor, que es troba els aparells de mesurament sense haver-ne estat prou informat prèviament, i que pot sentir-se en certa manera incomodat i estigmatitzat per l’exposició pública dels resultat del seu vehicle, sense que tampoc ningú no li n’hagi demanat permís, recordem.
Probablement no falten raons als crítics de l’actuació, en el sentit que tot sovint l’Administració encobreix el seu desistiment d’actuar mitjançant el control de la baula més feble de tot plegat, el ciutadà, que en el cas que ens ocupa rarament té possibilitat de fer-se amb un vehicle menys contaminant en el curt termini, i que sovint no troba alternatives vàlides per als seus desplaçaments.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Rincent Air, AtmoSud PACA