A Potsdam (Brandenburg) es projecta un dipòsit tramviari de funcionament autònom. Aquesta actuació és una derivada de les proves de tramvia autònom que es van dur a terme a la ciutat a la tardor de 2018, de les quals us vam parlar al butlletí núm. 28, i també en aquest cas és Siemens Mobility qui encapçala el projecte, que aglutina diversos actors tant públics com privats.
Projecte AStriD
A la ciutat de Potsdam, capital del Land alemany de Brandenburg, s'hi duu a terme des del passat mes d'octubre el Projecte AStriD (Autonomous Tram in Depot), una actuació de recerca de tres anys de durada que té per objectiu la posada en funcionament d'un dipòsit tramviari totalment automatitzat a partir de la reconversió d'un de ja existent. Finança el Projecte el Ministeri Federal alemany per al Transport i la Infraestructura Digital (BMVI), a través de la línia mFUND, d'RDI en matèria de mobilitat basada en tecnologies digitals.
Els treballs reprenen les actuacions dutes a terme per Siemens Mobility i l'autoritat del transport de Potsdam (Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH, ViP) a la tardor de l'any 2018, quan es va assajar per la xarxa tramviària de la ciutat un prototip de tramvia de circulació autònoma. Siemens Mobility és també qui encapçala el consorci del Projecte AStriD, que, segons la companyia, constituirà una nova fita en el camí cap a futurs tramvies completament automatitzats en tot el seu cicle d'operació.
(©Siemens Mobility GmbH)
AStriD preveu dissenyar un dipòsit on els tramvies puguin desplaçar-se autònomament entre les vies d'estacionament, el túnel de rentat i els tallers, fent servir com s'ha dit les instal·lacions de què ja disposa ViP, per tal de demostrar la viabilitat tècnica del concepte. Segons els responsables del Projecte, fer que l'automatització de dipòsits tramviaris esdevingui comercialment factible en el termini mitjà constitueix un pas necessari per a la completa operativitat autònoma dels tramvies. El Projecte AStriD també vol examinar les modificacions legals que podrien caldre per possibilitar la total automatització de la circulació i operació tramviària.
El Projecte s'ha dividit en diversos paquets de treball, cadascun responsabilitat d'un dels consorciats: Siemens Mobility s'encarrega del desenvolupament de la tecnologia de tramvia autònom i de la integració dels paràmetres dels vehicles dins el sistema de gestió de dades (data hub) subministrat per Codewerk, que també proporciona el sistema de computació que combina i integra les dades massives amb les dades en temps real (cloud and edge computing). ViP, de la seva banda, posa a disposició del Projecte els seus vehicles i la infraestructura del seu dipòsit tramviari, i també avaluarà els resultats d'AStriD des de la perspectiva de l'operador del transport i amb vista a la implantació d'un segon dipòsit tramviari, eventualment automatitzat, al nord de la ciutat. Pel que fa a l'elaboració de la cartografia digital necessària per a la nova operativa, se n'encarregarà Mapillary mitjançant la recopilació d'imatges dels carrers i altres dades rellevants i la seva posterior anàlisi a través de sistemes d'intel·ligència artificial. D'un altre costat, l'Institut de Tècniques de Processament de la Informació de l'Institut Tecnològic de Karlsruhe (ITIV-KIT), especialitzat en automatització de processos, també prestarà la seva col·laboració al Projecte, a l'igual que l'Institut per a la Protecció del Clima, l'Energia i la Mobilitat (IKEM), que s'encarregarà dels aspectes legals inherents a la circulació autònoma (especialment pel que fa a qüestions de responsabilitat jurídica en absència de conductor) així com de l'impacte d'aquesta mena d'actuacions en els costos operatius del tramvia, i també de l'estudi de les possibles fases de desplegament de l'automatització tramviària total.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Railway Gazette, Institut für Klimaschutz, Energie und Mobilität (IKEM), Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur (BMVI) [PDF]