Farem esment aquí dels projectes de mobilitat propulsada a partir de l’hidrogen que l’Agència Mediambiental i del Coneixement de l’Energia (ADEME, França) ha escollit per atorgar-los suport econòmic, i veurem així mateix dues actuacions de caràcter privat que intenten, també, fomentar aquesta mena de mobilitat.
Contents
Els onze escollits de l’ADEME
L’ADEME francesa va llançar el mes d’octubre de 2018 la convocatòria “Ecosystèmes de mobilité hydrogène”, per atorgar ajuts a la implantació de flotes de vehicles d’hidrogen. El mes de maig passat en va anunciar els onze primers projectes escollits, amb la previsió de triar un segon grup de beneficiaris aquest mes d’octubre. Els destinataris del suport de l’ADEME són projectes circumscrits a zones geogràfiques ben delimitades, i inclouen pobles, entorns rurals i aeroports, entre altres àmbits. A més, han de consistir en flotes professionals, privades o públiques, com per exemple vehicles de repartiment, de recollida de residus, autobusos, transbordadors marítims o cotxes d’empresa. Els projectes inclouen també els aspectes de distribució i/o producció d’hidrogen: en aquest sentit, són susceptibles de rebre suport les actuacions basades en l’electròlisi, el reformat amb vapor, la piròlisi i gasificació de biomassa, o la valorització de l’hidrogen ineluctable o coproduït a partir d’electròlisi associada a un procés industrial.
Per a la seva elecció l’ADEME s’ha centrat en tres criteris: en primer lloc, els avantatges mediambientals (en termes de reducció d’emissions de GEH i de contaminants, i de consum evitat de combustibles fòssils); en segon lloc, la justificació de la utilització de vehicles elèctrics basats en l’hidrogen (enfront alternatives com els vehicles elèctrics de bateria); i per últim, la maduresa del projecte (que n’asseguri la viabilitat i la posada en pràctica a través d’actuacions concretes i operatives).
Els onze projectes triats per l’ADEME en aquesta ocasió han estat:
- AUXR_H2: La comarca de l’Auxerrois, a la Borgonya – Franc Comtat, vol implantar cinc autobusos elèctrics d’hidrogen. També preveu adquirir, per a una empresa de construcció i obres públiques, una flota de deu vehicles de turisme.
- DS Energhy: L’autoritat metropolitana de Dijon, també a la Borgonya – Franc Comtat, vol implantar una flota de vuit vehicles de recollida de residus propulsats amb hidrogen. A més, preveu el desplegament de dos camions de gran tonatge i de catorze vehicles de turisme, tots d’hidrogen, per a ús dels diferents ens públics vinculats al projecte. L’hidrogen necessari per als vehicles es produirà a partir de l’electricitat provinent d’una unitat de valorització de residus de la zona.
- EFFI H2 VANNES: L’organisme Morbihan Énergie, de Gwened, a la Bretanya, s’associa amb agents privats per invertir en una unitat de producció local d’hidrogen per a usos industrials i per a mobilitat professional (ambulàncies o taxis).
- HYDREOL: En un projecte de producció i distribució local d’hidrogen, la ciutat de Chaumont (regió de Gran Est) i els seus socis volen acabar dotant-se de fins a quatre estacions de càrrega de combustible hidrogen, per a ús de minibusos, de vehicles de recollida de residus i de turismes.
- HYNOVAR: A Toló, a la Provença, un consorci liderat per la Cambra de Comerç i Indústria del departament del Var pretén implantar un transbordador marítim elèctric d’hidrogen amb capacitat per a dos-cents passatgers. El projecte també preveu l’adquisició d’autobusos propulsats amb hidrogen.
- HYPORT: El Consell Regional d’Occitània i els seus socis inverteixen en solucions de producció i de distribució d’hidrogen als entorns de l’aeroport de Tolosa-Blanhac, principalment per a ús dels vehicles de servei aeroportuari.
- H2 IDF: L’organisme intermunicipal de l’energia de l’Illa de França (SIPPEREC), juntament amb els seus socis, s’implica en la producció d’hidrogen a partir de l’electricitat provinent de la unitat de valorització de residus de Créteil, al departament de la Vall del Marne. El combustible se subministrarà a autobusos, vehicles de turisme, taxis i vehicles de recollida de residus.
- LAST MILE IDF: Akuo Energy i Ataway volen desplegar una xarxa de setze estacions de producció i distribució d’hidrogen a l’Illa de França, per a ús de dos-cents vehicles de turisme i de vuitanta furgonetes de mobilitat professional i de transport de mercaderies.
- LUZO: L’autoritat metropolitana de La Rochelle (Nova Aquitània, departament del Charente Marítim) vol valoritzar, sota la forma d’hidrogen, una part de la producció elèctrica fotovoltaica de l’ecobarri Atlantech, a fi d’alimentar una vintena de turismes i de tricicles de repartiment i missatgeria.
- ZEV: El Consell Regional d’Alvèrnia-Roine-Alps, en col·laboració amb Michelin i ENGIE, lidera un projecte de desplegament de mil dos-cents vehicles elèctrics d’hidrogen i de vint estacions de subministrament, catorze de les quals a partir d’electròlisi.
- FÉBUS: L’àrea metropolitana de Pau, als Pirineus Atlàntics, implanta aquest mateix 2019 un autobús d’hidrogen de divuit metres de longitud, que obtindrà el seu combustible gràcies a la producció local d’hidrogen per electròlisi de l’aigua.
Imatge de l’autobús de gran capacitat propulsat per hidrogen que des de setembre d’enguany recorre els carrers de Pau (Pirineus Atlàntics), en una actuació que ha rebut el suport de l’ADEME. El vehicle, fabricat per VanHool, circula de moment en fase de proves. Està dotat d’una pila d’hidrogen sobre el sostre per a la producció d’electricitat in situ i en temps real, cosa que segons els impulsors del projecte Fébus és una primícia a nivell mundial per a vehicles d’aquestes dimensions. L’hidrogen és subministrat a les instal·lacions de les cotxeres de Pau, i produït per electròlisi de l’aigua amb electricitat provinent de panells fotovoltaics (© Fébus)
Un parell d‘iniciatives privades
A Lens (Pas de Calais, regió dels Alts de França), el Sindicat de Transport Artois-Gohelle va encarregar a ENGIE el disseny, l’equipament, la instal·lació i el manteniment d’una estació de subministrament d’hidrogen-gas a la localitat de Houdain-Divion, a la rodalia occidental de Lens, que servís per a l’avituallament dels sis autobusos d’una nova línia de transport suburbà d’altes prestacions.
L’actuació es va inaugurar el passat mes de juny, i en ella hi trobem tecnologia de la companyia francesa McPhy, especialitzada en instal·lacions de producció i subministrament d’hidrogen; és però la primera vegada, segons diu aquesta empresa, que es crea a França una estació d’avituallament d’hidrogen per a autobusos.
El projecte fa ús de les tecnologies McLyzer (d’electròlisi) i McFilling (de subministrament). L’hidrogen es produeix in situ a partir de l’electricitat provinent de fonts renovables i locals (sobretot hidroelèctriques, eòliques i fotovoltaiques), i la infraestructura d’avituallament permet als autobusos autonomies de prop de 300 km amb tot just un quart d’hora de recàrrega de la seves piles de combustible.
En la seva configuració actual, la nova estació de subministrament de Houdain té capacitat per produir i distribuir més de 200 kg d’hidrogen al dia. Aquesta quantitat pot augmentar fins a un 30% sense modificar la superfície total de les instal·lacions, assegura McPhy.
Imatge de les instal·lacions de McPhy a la rodalia de Lens, dedicades al subministrament d’hidrogen a autobusos (© McPhy)
A Estrasburg, d’altra banda, es preveu de posar en servei l’any 2021 la primera unitat, a nivell mundial, de producció d’hidrogen a partir de fusta. L’anunci el va fer el mes d’agost de 2019 el distribuïdor local de gas R-GDS, que per dur a terme l’actuació s’ha associat amb l’empresa Haffner Energy, del departament del Marne. El consorci constituït, anomenat R-Hynoca (Réseau Hydrogen no carbon) té com a objectiu, a l’igual que en els casos anteriors, el subministrament d’hidrogen a vehicles, concretament a una trentena d’autobusos de transport urbà de la ciutat alsaciana, que avituallant-se d’hidrogen a la nit podran disposar de 300 km d’autonomia l’endemà.
La instal·lació d’aquesta central productora es durà a terme als tallers de R-GDS, al barri estrasburguès de La Meinau. Es vol arribar a produir-hi fins a 216 t d’hidrogen per any (que permetrien satisfer les necessitats de cinquanta-cinc autobusos), tot i que durant els primers anys se’n produiran només 110 t. La nova central té un pressupost de set milions d’euros, entre estudis previs, construcció i posada en funcionament.
Pel que fa a la utilització de biomassa per a la producció d’hidrogen Haffner Energy ha estat duent a terme proves pilot, amb rendiments diaris de tot just 6 kg: toca ara fer un salt d’escala per assolir els 600 kg diaris d’hidrogen que s’espera que produeixi la central. La biomassa utilitzada per al projecte serà l’estella, i Haffner Energy hi aplicarà procediments propis i patentats per obtenir-ne hidrogen mitjançant la termòlisi del material i la posterior gasificació. Segons R-Hynoca, el procediment permet l’obtenció d’hidrogen amb una puresa del 99,97%.
A diferència per exemple de l’hidrogen obtingut a partir d’hidrocarburs mitjançant reformat amb vapor, l’hidrogen de biomassa no emet cap CO2 a l’atmosfera de manera perdurable, ja que aquest gas és capturat de nou immediatament per la biomassa. Pel que fa al cost de producció, el consorci el xifra en uns cinc euros per quilo d’hidrogen, si més no en l’estadi actual de la recerca que s’està duent a terme. Els responsables de l’actuació asseguren que aquest cost és menor que el de l’hidrogen provinent d’electròlisi.
L’eficàcia del procediment, com s’ha apuntat abans, està comprovada de moment a nivell de prototip, i cal encara confirmar-la a escala industrial.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: ADEME, McPhy, Haffner Energy