Durant uns mesos s'han dut a terme a París, en una estació de tren de rodalies i en una de metro, dues actuacions encaminades a millorar la qualitat de l’aire de les andanes. Les dues solucions, proposades per diferents companyies, són semblants, basades en la ionització i dipòsit de les partícules fines.
Dues experiències simultànies
Des dels mesos de maig i juny d'enguany hi ha en marxa a París dos assaigs experimentals que persegueixen la mateixa finalitat: purificar l'aire que respiren a les andanes els usuaris del metro i dels trens de rodalia de la ciutat. Les dues actuacions, per bé que són parcialment simultànies i fan ús de tecnologies semblants, són independents entre si i han estat proposades per diferents companyies.
Aquests assaigs s'enquadren en el projecte "Innovons pour l'air de nos stations", llançat per l'Administració regional de l'Illa de França, que finança les diferents actuacions fins en un milió d'euros. La intenció del projecte és sostenir pràctiques que puguin ser fàcilment replicades en altres indrets. Les actuacions aquí presentades seran avaluades per l'associació Airparif, i els resultats definitius apareixeran en un informe previst per a desembre de 2019.
Segons algunes dades, als recintes ferroviaris subterranis s'hi registren taxes de partícules fines fins a trenta vegades superiors a les que es poden trobar al carrer. Això és especialment preocupant pel que fa a les PM2,5, que per les seves dimensions poden arribar a la sang. Segons els responsables de la Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP), els assaigs dels sistemes de purificació ambiental venen a complementar algunes altres solucions que la RATP ha estat aplicant per mirar de reduir les taxes de partícules fines a les estacions ferroviàries parisenques, com ara la captura de PM amb calç, el rentat periòdic dels túnels amb aigua, o la millora dels sistemes de ventilació dels espais ferroviaris subterranis, que disposa d'un programa d'inversions per a 2016-2020 de cinquanta-sis milions d'euros.
A les andanes de la SNCF de l'estació d'Avenue Foch, pertanyent a la línia C de les rodalies de París (RER), hom hi ha pogut veure, fins a final del mes d'agost, tres grans armaris metàl·lics que amagaven els sis aparells instal·lats per Air Liquide. L'actuació s'hi ha estat duent a terme durant tres mesos, des del final de maig. L'objectiu dels aparells d'Air Liquide, a més de netejar en certa mesura l'ambient de l'andana, ha estat mirar d'esbrinar quins tipus de partícules han estat les que s'han pogut recuperar: les provinents dels frens, de les rodes dels trens, de la pol·lució de l'exterior... S'ha intentat també conèixer en quines quantitats es podien capturar aquestes partícules, i estudiar maneres de reciclar-les.
La tecnologia aplicada per Air Liquide a Avenue Foch reposa sobre el principi de la ionització positiva, consistent a carregar elèctricament les partícules fines de l'aire per poder-les capturar en forma d'agregat i recuperar-les fàcilment. Segons la companyia, aquesta actuació és fàcilment implantable en altres llocs, i el seu consum energètic és força baix.
Imatge del procés: les partícules fines són retingudes pel camp electrostàtic de dins dels purificadors, i es dipositen al fons en forma d'agregat. De l'aparell en surt aire relativament descontaminat (© Le Parisien)
Durant els tres mesos de funcionament, els sis aparells han tractat prop de 50.000 m3 d'aire per hora, reduint la concentració de partícules PM2,5 i PM10. Per avaluar amb precisió l'impacte d'aquesta actuació pilot, les dades de la qualitat de l'aire han estat analitzades en continu per sensors instal·lats al llarg de les andanes de l'estació. S'espera poder completar aquestes dades amb les que resultin de l'estació de mesura que té instal·lada l'associació Airparif a la mateixa estació, des d'abril de 2018. Es podrà veure així també si l'actuació portada a terme a les andanes ha tingut algun impacte sobre l'ambient del conjunt de l'estació d'Avenue Foch.
D'altra banda, a les andanes de l'estació Alexandre-Dumas de la línia 2 del metro de París ha estat la companyia Suez la que ha instal·lat els aparells de captura de partícules per ionització, en una actuació anomenada IP'AIR. Els assaigs del sistema de Suez van començar el 3 de juny de 2019 i tindran una durada de sis mesos.
Imatge dels aparells de Suez, instal·lats a l'estació Alexandre-Dumas de la línia 2 del metro de París ('©'Suez)
La capacitat de tractament del sistema IP'AIR és de 7.500 m3 d'aire per hora. Segons la companyia, el consum energètic dels seus dispositius és mínim. Sembla que Suez és una mica més concreta que Air Liquide pel que fa a la possible destinació de les partícules fines recuperades, atès que proposa d'utilitzar-les com material per a les capes intermèdies dels paviments viaris.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP), Air Liquide, Groupe SUEZ, Groupe SUEZ [vídeo]