En un nou pas cap a l’automatització de la mobilitat ferroviària a França, que ve a afegir-se a aquells de què us informàrem al Butlletí núm. 26, la SNCF anuncia la conversió de locomotores de mercaderies convencionals per fer-les aptes per a la conducció autònoma. Cap a les acaballes d’aquest mateix any hauria de sortir-ne la primera dels tallers de la constructora Alstom.
La reconversió d’una vella locomotora
El 5 de setembre de 2019 va entrar als tallers d’Alstom de Belfort (Borgonya – Franc Comtat) una locomotora de la sèrie BB 27000 de la SNCF per ser reconvertida per a la conducció autònoma. Aquesta transformació s’inscriu en la política d’introducció de les tecnologies d’autoguiatge ferroviari que ha adoptat l’operadora ferroviària francesa. Val a dir, però, que a diferència de l’actuació de què us vam parlar en anteriors butlletins, aquest cop el destinatari de les pràctiques d’automatització és el transport de mercaderies.
Ara en fa aproximadament un any, es va crear un consorci dedicat al desenvolupament del prototip d’aquest tren autònom, amb la implicació de la SNCF, Alstom, Hitachi, Altran, Apsys i Railenium; en aquest temps, els socis han estat projectant el tren de mercaderies que ara ha passat a la fase de producció. Al llarg d’aquests darrers mesos s’han dissenyat els sistemes informàtics necessaris, els cablejats, l’elaboració del programari i fins i tot el calendari de comandes dels diferents components del nou vehicle.
La locomotora que es transformarà és una BB 27000 fabricada per Alstom. A la planta de Belfort de la mateixa companyia es procedirà, al llarg de dos mesos, a la reconversió; en primer lloc, caldrà desmuntar la locomotora a fi d’alleugerir-la i de crear-hi l’espai necessari per als dos armaris de components electrònics que contindran els ordinadors d’autoguiatge, als quals caldrà connectar prop de sis-cents cables; seguidament caldrà digitalitzar tots els comandaments del vehicle; finalitzades aquestes actuacions, podran començar els assajos de viabilitat operativa de la locomotora ja automatitzada.
Imatge d’una locomotora de mercaderies Alstom BB 27000 de la SNCF, com la que es transformarà a Belfort (Alf van Beem –Obra pròpia, CC0)
Concretament, l’equip responsable de l’actuació vol posar a prova la locomotora reconvertida en una via fèrria de prop d’un quilòmetre de llargària, dins la mateixa fàbrica de Belfort. Es tractaria, en aquesta primera fase, de transmetre al nou vehicle ordres de marxa i de frenada, i de supervisar-ne l’operació a baixes velocitats i en l’entorn relativament segur de les instal·lacions ferroviàries d’una planta industrial: la via 51, inaugurada l’abril de 2019, que permet circulacions a velocitats de fins a 60 km/h.
Queden per a més endavant altres circulacions de prova, fins a un total de dotze, la darrera de les quals serà l’any 2023, en les quals s’aniran incorporant progressivament les diferents funcions i elements necessaris per augmentar el nivell d’autonomia, entre els quals es pot fer esment de càmeres diürnes i nocturnes, geolocalitzadors o dispositius de lidar i de radar, i tecnologies de comunicacions.
Entre les proves previstes, per exemple, hi ha la de final de 2020, en què l’objectiu serà guiar, sota la supervisió d’un conductor, un tren en mode automàtic per vies fèrries principals de l’est de França.
De manera paral·lela a tots aquests assaigs, prosseguiran les tasques d’enginyeria per anar redactant els plecs tècnics d’aquest Train Fret Autonome, a càrrec dels diversos socis implicats en el projecte.
Segons la SNCF, l’objectiu d’aquesta actuació no és sinó oferir una flexibilitat més gran als clients, proporcionant-los la possibilitat de variar el nombre de vagons (amb la finalitat d’arribar a composicions de només tres o quatre vagons, arrossegats per locomotores més petites que les actuals), optimitzant els processos de triatge a les estacions de mercaderies i facilitant, en conseqüència, lliuraments més ràpids, freqüents i regulars.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Société Nationale des Chemins de Fer, L'Est Républicain