Des del juny d’enguany trobem a la ciutat-estat de Singapur els edificis modulars més alts del món. Es tracta de dues construccions bessones, d’ús residencial, i compostes majoritàriament per elements prefabricats (prop de mil nou-cents mòduls, de fins a vint-i-cinc dimensions diferents). Amb els seus 140 m d’alçària, els nous edificis de Singapur superen altres estructures modulars, com ara les existents a Wandsworth, Croydon o Nova York.

 

Construcció volumètrica prefabricada i preacabada (PPVC)

Amb els seus 140 m d’alçada, els dos edificis que componen la Clement Canopy de Singapur són actualment els més alts del món d’entre els construïts amb el mètode PPVC (prefabricated pre-finished volumetric construction). Són a més les primeres estructures de la ciutat-estat que utilitzen una versió del PPVC exclusivament de formigó. L’actuació l’ha duta a terme la companyia Dragages Singapore, pertanyent a la multinacional francesa Bouygues Bâtiment. Segons la constructora, cadascun dels prop de mil nou-cents mòduls que componen els edificis ha estat completat en un 85% fora de l’indret de construcció abans de ser elevat i acoblat a la seva ubicació definitiva. Aquests acabats previs a l’arribada dels mòduls al lloc de construcció inclouen elements com ara la pintura, els marcs de les finestres, les portes i armaris, les instal·lacions mecàniques i elèctriques, i les canonades i conductes.

 

clementsg

Vista de la Clement Canopy de Singapur, els edificis modulars més alts del món actualment. Cadascun d’ells té quaranta plantes, i junts ofereixen cinc-cents cinc apartaments de dues, tres o quatre habitacions, amb una superfície residencial total propera a 46.000 m2 (© Dragages Singapore)

  Els mòduls de la Clement Canopy es van fabricar amb formigó a Senai (Malàisia) i van rebre els preacabats esmentats abans a Tuas, a l’oest de Singapur. De manera coordinada amb l’elevació i instal·lació dels mòduls es van anar construint els nuclis de les torres, també de formigó. El pes de cada mòdul oscil·lava entre les 17 t i les 29 t, segons la tipologia. Per elevar-los es van fer servir dues grues Liebherr de 40 t de capacitat, amb un radi de treball de 35 m. El temps total necessari per alçar tots els mòduls a llurs ubicacions definitives va ser de catorze mesos. En total, la superestructura dels edificis consta en un 65% d’aquests elements modulars PPVC.

Dragages Singapore assegura que aquest mètode constructiu és menys perjudicial ambientalment que les tècniques tradicionals, ja que gran part de la construcció es duu a terme fora de l’indret de l’obra, en un entorn controlat, amb mesures per mitigar la generació de pols. Sempre segons la constructora, en l’edificació de la Clement Canopy s’ha aconseguit a més de reduir els residus en un 70% in situ i en un 30% al lloc de fabricació dels mòduls gràcies a la utilització d’una plataforma logística i de materials centralitzada.

 

clementmoduls

Imatge d’alguns dels mòduls emprats. Segons Dragages Singapore, la modularitat no equival a monotonia ni estandardització indiscriminada: en una de les torres s’han utilitzat vint-i-dos tipus de mòduls diferents, i a l’altra vint-i-cinc. Aquesta modalitat constructiva no impedeix la creativitat, diu la companyia (© Dragages Singapore)

  L’actuació de Dragages Singapore no és la primera d’aquest tipus que la companyia duu a terme a la ciutat: ja va utilitzar el mètode PPVC a l’ampliació de l’hotel Crowne Plaza de l’aeroport de Changi, finalitzada l’any 2016, i a la construcció del centre residencial assistit Woodlands, finalitzada l’any 2017.

Però sens dubte la nova actuació de la constructora del grup Bouygues Bâtiment a Singapur, enllestida el juny de 2019, és notable per haver desbancat els que fins llavors es consideraven els edificis de construcció modular més alts del món: el de Metropolitan Workshop a Wandsworth (un dels municipis de Londres, 90 m); el de ShoP Architects a Brooklyn (un dels municipis novaiorquesos, 109 m); i la torre 101 George Street de Croydon (perifèria sud de Londres, 135 m).

 

desbancats

Els edificis modulars desbancats per l’alçada de la Clement Canopy de Singapur: d’esquerra a dreta, Brooklyn (Nova York), Wandsworth (Londres) i Croydon (Anglaterra) (© Dezeen)


dragageslogoibaner


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Dragages Singapore, Concrete Construction


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 30/09/19
Acceptat a 30/09/19
Presentat el 30/09/19

Volum Més enllà del Departament, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Construcció modular

Planificació urbanística

Processos de nova urbanització

Localització

Puntuació document

0

Visites 4
Recomanacions 0