A la Costa d’Ivori es construeixen escoles amb maons fabricats a partir de plàstics reciclats. Aquesta actuació, que proporciona beneficis ambientals i socials, és responsabilitat d’una companyia colombiana i ha rebut a més el suport d’UNICEF.

 

De Colòmbia a la Costa d’Ivori

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF), en col·laboració amb l’empresa colombiana d’economia social Conceptos Plásticos, va anunciar el mes de juliol d’enguany el projecte d’obertura, a la Costa d’Ivori, d’una fàbrica de maons modulars produïts a partir de residus plàstics. En paraules de Henrietta Fore, directora executiva de l’organisme internacional, “la fàbrica serà capdavantera en solucions intel·ligents i evolutives per eliminar alguns dels principals reptes a què han de fer front els infants i les comunitats de l’Àfrica en matèria d’educació”. I és que l’objectiu prioritari de l’actuació és dotar la Costa d’Ivori de noves aules per a l’educació dels seus infants, ja que, segons dades d’UNICEF, n’hi calen quinze mil de noves per poder satisfer les necessitats de la població. Sense intentar resoldre tot el problema amb la seva actuació, UNICEF aspira si més no a construir-ne cinc-centes en els propers dos anys, per a uns vint-i-cinc mil nens en edat escolar, de moment en les zones on aquestes instal·lacions són més urgents. L’organisme no exclou, per a més endavant, la possibilitat d’estendre la pràctica a altres àrees del mateix país i de l’Àfrica occidental i central.

El potencial de l’actuació d’UNICEF i Conceptos Plásticos és triple, segons Fore: a més de fer aules per als alumnes, s’aconsegueix reduir la presència de residus plàstics en l’ambient, i es proporciona una font d’ingressos suplementaris a les famílies en situació vulnerable.

Per a final d’aquest any, l’objectiu d’UNICEF és haver bastit trenta noves aules, amb capacitat per a mil cinc-cents alumnes, i apoderar un miler de dones integrant-les als circuits del reciclatge formal.

El plàstic necessari per a la producció dels maons modulars provindrà de les zones més contaminades d’Abidjan (la capital econòmica del país) i els seus entorns. En aquesta ciutat, de prop de cinc milions d’habitants, cada dia s’hi generen unes 290 t de residus plàstics, i només el 5% d’aquesta quantitat se sotmet a alguna mena de reciclatge, sobretot per canals econòmics informals: la resta sol ser dipositada sota terra en zones habitades per col·lectius amb ingressos baixos. La contaminació per residus plàstics agreuja els problemes d’higiene i de sanejament preexistents (per exemple, produint embussos al clavegueram), i això es pot traduir en un gran nombre de casos de paludisme, diarrea i pneumònia infantils, que són algunes de les principals causes de mortalitat de menors al país. La incineració periòdica d’aquests residus provoca, també, afeccions respiratòries entre la població.

Quan la planta de fabricació de maons projectada per UNICEF sigui totalment operativa, serà capaç de reciclar anualment 9.600 t de residus plàstics, i proporcionarà ingressos a dones que viuen en la pobresa i que d’aquesta manera es veuran incorporades a l’activitat pròpia d’un mercat de reciclatge formalitzat, com a proveïdores. En el termini mitjà i llarg es pretén contribuir a trencar el cercle de la pobresa mitjançant una educació de qualitat que possibiliti noves oportunitats laborals a les generacions futures.

A hores d’ara, val a dir, ja s’han construït unes quantes aules d’aquesta mena (a Divo, Toumodi, Gonzagueville, Sakassou...), però a partir de maons plàstics produïts a Colòmbia: s’ha demostrat així la viabilitat dels mètodes i materials proposats.

 

marfilnens

Imatge de dos beneficiaris de l’actuació, sostenint els maons que han permès de construir noves aules a la seva escola de Sakassou, al centre de la Costa d’Ivori. Per primera vegada, l’ocupació de moltes aules podrà baixar del centenar d’alumnes: això redundarà en una major qualitat de l’ensenyament i en millors condicions sanitàries als centres escolars (© UNICEF – Frank Dejongh)

  Els maons de plàstic reciclat de Conceptos Plásticos són un 40% més econòmics i un 20% més lleugers que els fabricats amb terra. S’exclou de la seva composició el clorur de polivinil (PVC). Ofereixen bona resistència al foc i, per la mateixa naturalesa dels materials que els constitueixen en la seva integritat, tenen una vida útil de centenars d’anys. Són, a més, impermeables i bons aïllants, i poden resistir vents violents. Cal apuntar també que la modularitat dels maons plàstics i la seva facilitat d’acoblament permeten temps de construcció extraordinàriament breus: a mode d’exemple, les noves aules de Gonzagueville (a la perifèria d’Abidjan) es van construir en tot just cinc dies, sense que calgués tampoc personal especialitzat. Això contrasta amb els nou mesos que s’haurien emprat a bastir-les amb materials i tècniques convencionals, que requereixen a més una certa formació dels operaris.


ivoirelogoibaner


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: UNICEF, UNICEF [vídeo], Conceptos Plásticos


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 30/09/19
Acceptat a 30/09/19
Presentat el 30/09/19

Volum Més enllà del Departament, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Valorització de materials

Producció i consum sostenible

Ecodisseny i compra pública ambientalitzada

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Construcció modular

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 6
Recomanacions 0