La companyia nord-americana General Electric va anunciar fa uns mesos una inversió de 330 milions d’euros per dissenyar i construir, davant les costes franceses, la que serà la turbina eòlica marina més gran del món.


Haliade-X 12 MW

GE Renewable Energy, la filial d’energies renovables de General Electric, va fer públics el mes de març d’enguany els seus plans per erigir davant el litoral francès Haliade-X 12 MW, un aerogenerador de 260 m d’alçada, amb tres pales d’una longitud de 107 m i una envergadura total del rotor de 220 m. Tot això resulta en una àrea de cobertura d’uns 38.000 m2.

Haliade-X 12 MW serà el resultat final d’un important paquet d’inversions de la companyia nord-americana a França: 330 milions d’euros en cinc anys, dels quals 100 es destinaran a l’obertura d’una nova factoria de LM Wind Power a Cherbourg (Manche), on es fabricaran les pales, i 60 aniran a modernitzar les instal·lacions de GE a Saint-Nazaire (Loira Atlàntic), on es fabricaran les navetes, els primers prototips de les quals podrien estar enllestits el proper 2019.

La ubicació definitiva de Haliade-X 12 MW encara no s’ha revelat, tot i que probablement serà davant les costes d’una de les dues ciutats indicades. Potser Saint-Nazaire parteix amb avantatge, atès que ja va acollir l’any 2012 els assajos de Haliade-150 d’Alstom (la branca d’energies de la qual fou posteriorment adquirida per GE). En tot cas, caldrà esperar l’informe preceptiu de les corresponents direccions regionals de medi ambient i urbanisme (DREAL) de la Normandia i del País del Loira. Es creu que abans de final d’any podria recaure la decisió definitiva. Un cop determinada la ubicació, els treballs per construir i instal·lar Haliade-X 12 MW podrien finalitzar l’any 2021.

L’interès de Haliade-X 12 MW rau en el fet que per les seves dimensions l’aerogenerador serà menys sensible a les variacions del vent, cosa que teòricament li permetrà assolir un factor de capacitat entre 5 i 7 punts més alt que el de les turbines més avançades existents actualment (d’empreses com Siemens, Vestas...), fins atènyer un factor de 63%. (El factor de capacitat compara l’energia generada amb el màxim que se n’hauria pogut produir en operació ininterrompuda i a ple rendiment, en un determinat període de temps.)

D’altra banda, el fet de poder produir més electricitat amb un únic aerogenerador a la llarga condueix a haver-ne d’implantar menys, cosa que significa menys despesa, menor risc en l’execució del projecte i terminis d’implantació escurçats; a més, se simplifiquen les operacions de manteniment de l’eventual parc eòlic. Tot plegat també hauria de permetre una disminució del cost de l’electricitat per al consumidor.

Les estimacions dutes a terme per a Haliade-X 12 MW parlen d’una producció anual d’electricitat de 67 GWh, equivalent aproximadament al consum de setze mil llars-tipus europees –val a dir que aquestes dades s’han elaborat prenent com a base de referència les condicions típiques de les instal·lacions eòliques marines del mar del Nord a Alemanya.

 

haliadecomparativa


haliadedades

(© GE Renewable Energy)

 

haliadelogo


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: General Electric


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/06/18
Acceptat a 01/06/18
Presentat el 01/06/18

Volum Més enllà del Departament, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Planificació i projectació

Projectes territorials i ambientals

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Localització

Puntuació document

0

Visites 56
Recomanacions 0