Google comença a fer públiques les estimacions dʼemissions de CO2 per a ciutats dʼarreu del món mitjançant una nova eina anomenada Environmental Insights Explorer que es va presentar el passat mes de setembre.

Una nova eina per combatre el canvi climàtic

Google ha començat recentment a estimar les emissions de gasos dʼefecte hivernacle (GEH) per a ciutats individuals, en una actuació que, segons la companyia, és part dʼun ambiciós pla per posar les ingents quantitats dʼinformació geogràfica de què disposa al servei de les autoritats locals. Els ens subnacionals (ciutats, províncies...) normalment no poden accedir a la tecnologia de què sí que gaudeixen els seus homòlegs estatals (agències mediambientals, meteorològiques, cossos dʼenginyers militars...). Per tant, difícilment poden començar a dissenyar polítiques de reducció dʼemissions de GEH si no saben qui les genera, o on exactament. Google es presenta doncs com un aliat en els afanys de milers dʼadministracions locals del món sencer per ajudar-les a establir les bases de les seves pràctiques ambientals amb informació geogràfica de qualitat i de fàcil visualització, gràcies a la seva nova eina, anomenada Environmental Insights Explorer (EIE).

La companyia va presentar aquest instrument a la Global Climate Action Summit celebrada a San Francisco a mitjan setembre dʼenguany amb lʼobjectiu dʼencoratjar els ens subnacionals en la implantació de mesures de lluita contra el canvi climàtic, i com a resposta a les polítiques ambientals de lʼactual Administració nord-americana.

De moment, lʼeina tan sols està disponible per a cinc ciutats: Melbourne, Buenos Aires, Pittsburgh (Pennsilvània, EUA), Mountain View (Califòrnia, EUA, seu de Google) i Victoria (Colúmbia Britànica, Canadà). La companyia preveu anar desplegant progressivament lʼeina i estendre-la a altres urbs, tot i que no ha donat detalls de quines seran les properes ciutats que sʼincorporaran a lʼEIE. Només diu, genèricament, que aspira a poder oferir, en un futur, la possibilitat de fer cerques concretes mitjançant una barra dʼexploració.

 

googlemelbourne

Emissions de GEH de Melbourne, i dada numèrica de potencial solar (© Google Environmental Insights Explorer)

  Per a les ciutats esmentades, lʼEIE ofereix una estimació de les emissions de GEH associades als edificis, residencials o no, i de les derivades del transport i la mobilitat. Malauradament, lʼEIE no dona actualment possibilitat de conèixer les emissions de GEH resultants de lʼactivitat agrícola o industrial. També hi ha un cert problema pel que fa al nivell dʼactualització de la informació: per exemple, la corresponent a les emissions de GEH de les tres ciutats estatunidenques presents a lʼEIE prové dʼuna base de dades de fa sis anys, elaborada per lʼEPA (Environmental Protection Agency) dels EUA. Per aquesta raó, potser, lʼeina de Google, de moment, sembla més apta per captar tendències generals que no pas per dissenyar polítiques meticuloses; tot i això, ofereix informació sens dubte útil: a manera dʼexemple, a partir de lʼEIE es pot constatar que les emissions de GEH de Pittsburgh són degudes sobretot a la generació dʼelectricitat (tres vegades més que les derivades del transport), mentre que a Buenos Aires, inversament, els cotxes i els camions produeixen el doble de GEH que la generació dʼenergia elèctrica. Aquestes tendències generals poden donar pistes als governs locals sobre quin front cal atacar prioritàriament.

A més de les estimacions de GEH, lʼEnvironmental Insights Explorer de Google proporciona un càlcul del potencial solar de les teulades, cobertes i terrats de la ciutat, a partir de les dades de Project Sunroof, de la mateixa companyia. I també ofereix projeccions climàtiques a vint anys, en aquest cas a partir de dades de la NASA, quant a temperatures, freqüència de precipitacions i onades de fred o calor, comparant la possible situació futura de les ciutats estudiades amb la que a dia dʼavui caracteritza altres ciutats del món.

 

googlesolpittsburgh

Potencial solar de Pittsburgh (© Google Environmental Insights Explorer)

  Per acabar, cal dir que en el curt termini Google vol incorporar a lʼEIE les seves estimacions, pròpies, dʼús de transport públic, bicicleta i vehicle privat, generades a partir de la informació recopilada per les seves aplicacions de mapatge (Google Maps i Waze, adquirida per Google lʼany 2013). Val a dir que fins ara la companyia mai ha fet públiques les seves dades agregades de transport, raó per la qual és notable el fet que digui estar disposada, ara, a compartir-les amb governs locals. La utilització de les dades de Google Maps i de Waze servirà sens dubte per augmentar la precisió del coneixement dels usos viaris a ciutats dʼarreu del món, tant en temps real com per a lʼestabliment de patrons en un termini més llarg.


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Google Environmental Insights Explorer


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/12/18
Acceptat a 01/12/18
Presentat el 01/12/18

Volum Més enllà del Departament, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Nous mètodes i criteris d'avaluació

Avaluació ambiental

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació meteorològica

Previsió

Prediccions meteorològiques

Regionalitzacions dels escenaris climàtics i dels escenaris hidrològics

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Meteorologia

Modelització climàtica

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Localització

Puntuació document

0

Visites 102
Recomanacions 0