Eurovia presenta, en una autopista de la seva matriu Vinci, el primer revestiment de calçada 100% reciclat, i fabricat in situ.
Una primícia mundial, assegura Eurovia
Al departament francès de la Gironda, en un tram de l’autopista que connecta Bordeus i París, Eurovia Grands Travaux ha dut a terme una demostració del que és, segons la companyia, el primer revestiment de calçada 100% reciclat1 al món. I no només es tracta de materials recuperats, sinó que a més el nou revestiment s’ha fabricat en una factoria mòbil al costat mateix de l’obra. D’aquesta manera, Eurovia ha aplicat a la indústria viària els principis de l’economia circular, fent de les carreteres ja existents la font de matèries primeres per a altres de noves, a fi de reduir la petja ambiental d’aquesta mena de treballs, i minimitzant d’altra banda els costos i els impactes sobre el medi associats al transport dels materials i de residus.
Segons Eurovia, tot i que el reciclatge en calent dels revestiments es ve practicant des de mitjan la dècada dels vuitanta del segle XX, fins no fa gaire no es podia depassar una taxa de reaprofitament del 30%, aproximadament; en la primera dècada del segle XXI se’n va arribar al 50%; i avui dia, la tecnologia que permet un reciclatge del 100% ja existeix (en aquest sentit, cal fer esment dels treballs de recerca de la mateixa Eurovia, a les seves instal·lacions de Merinhac, a la Gironda, on des de fa anys s’assagen mescles amb un mínim de 70% de material reciclat), per bé que només se sol fer servir en fàbriques fixes i per a volums de producció petits.
La novetat de l’actuació rau en la fabricació in situ, amb reaprofitament total i a la velocitat requerida per les obres de manteniment viari, d’un revestiment que Eurovia i Vinci asseguren que reuneix totes les característiques exigibles en una via d’altes prestacions i que suporta una elevada intensitat de trànsit (l’A10 té una intensitat mitjana diària de trenta mil vehicles, amb pics de fins a cent mil en època estival).
Per dur a terme l’obra, Eurovia ha recorregut a l’experiència de la companyia Marini-Ermont, especialitzada en la construcció de fàbriques mòbils de revestiment, que va concebre una factoria (la TRX100%) amb una capacitat de producció d’entre 250 t/h i 400 t/h de nou material provinent al 100% d’agregats reciclats (amb la qual cosa podria satisfer les necessitats d’actuacions de molta més envergadura que la que duia a terme Eurovia, cal assenyalar).
El procediment va consistir a anar desconstruint el tram que s’havia de revestir de nou, escalfar el material a la fàbrica mòbil per fondre’l i obtenir finalment l’agregat de revestiment llest per ser reutilitzat.
El tram escollit per a l’actuació, d’1 km de longitud, s’ubica a l’alçada de Saint-Christoly-de-Blaye, a l’autopista A10, pertanyent a la matriu d’Eurovia, Vinci Autoroutes; al llarg d’aquest quilòmetre, ha estat el carril lent el que ha rebut el nou revestiment 100% reciclat; això és només una part dels treballs de renovació del revestiment d’un total de 40 km d’autopista –la resta dels quals amb materials reciclats al 70%, val a dir.
1 Cal entendre el “100%” com un arrodoniment: la taxa de recuperació de material en aquesta actuació s’ha situat en realitat al voltant del 98%, ja que no s’hi poden incloure els additius aglutinants.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Eurovia (Vinci)