Mitjançant la utilització de webs i dʼaplicacions mòbils, ja és possible reservar autobusos per a serveis sota demanda. Vegem-ne dos exemples, del Canadà i de Catalunya.

Belleville (Ontàrio, Canadà)

La petita ciutat de Belleville ha escollit la seva ruta nocturna (bus 11) per redissenyar la concepció tradicional del transport públic urbà de superfície: fins ara, com a tot arreu, les línies dʼautobús de la localitat seguien rutes fixes i regulars, amb freqüències establertes, al marge del nombre de passatgers a bord o de la destinació de cadascun dʼells. Ara, des del setembre d'enguany, els recorreguts de lʼautobús 11 es fixen en funció de les preferències expressades pels usuaris, i sʼescullen els trajectes òptims en cada moment. El nou sistema sʼassajarà durant un any, i si es considera que és reeixit, es podria estendre a les línies diürnes de Belleville, especialment per cobrir rutes dʼaportació als eixos bàsics del sistema de transport públic de la ciutat, que en principi romandrien amb lʼoperativa habitual.

 

belleville11

L'ʼ'11, l'ʼ'autobús nocturn de Belleville ('©'CBC News)

  Lʼempresa responsable dʼaquest canvi operatiu és Pantonium, una tecnològica de Toronto, a la mateixa província, que ha desenvolupat una eina de càlcul i disseny de rutes en temps real. Una pàgina web (sʼespera per a més endavant lʼaparició dʼuna aplicació mòbil per a Android i iOS) recull les localitzacions dels usuaris i dels autobusos, analitza lʼestat del trànsit i escull els camins més ràpids que puguin satisfer les necessitats de tots els passatgers. En certa manera, el model és similar al que empra per exemple Google Maps a lʼhora de calcular trajectes òptims, però força més complex a causa de la dimensió de la ciutat (d'uns cinquanta-cinc mil habitants) i del fet que hi pot haver diversos autobusos circulant-hi simultàniament, cosa que multiplica les possibles combinacions.

Pantonium, val a dir, ja havia desenvolupat aquest programari amb anterioritat a lʼexperiència de Belleville, per ajudar companyies de transport dels Estats Units a organitzar els desplaçaments de persones amb pocs recursos als centres mèdics i als serveis socials. Lʼempresa, però, aviat ve veure les possibilitats que lʼeina de càlcul de rutes oferia per ajudar els operadors de transport a gestionar millor la demanda i incrementar la seva eficiència en àrees relativament poc denses. Va ser difícil, segons Pantonium, trobar una empresa de transport públic que volgués abandonar la vella idea de les rutes dʼautobús fixes, fins que Belleville es va oferir a provar-ho.

Es creu que amb el nou sistema el servei augmentarà la seva eficiència i estalviarà temps i recursos, atès que ja no caldrà que circulin autobusos en buit fins trobar passatgers, sinó que aniran a cercar-los directament al punt de recollida triat. Dʼaltra banda, el disseny a mida de les rutes pot fer que el servei dʼautobús esdevingui una alternativa sòlida i atractiva enfront sistemes privats (com el vehicle particular o els proveïdors de mobilitat del tipus Uber). Cal només que els usuaris reservin el servei, indiquin si els és més important lʼhora de recollida o la dʼarribada, i assenyalin quines parades seran les dels seus origen i destinació. Lʼeina desenvolupada per Pantonium, a més de calcular les rutes òptimes, envia als usuaris confirmacions per correu electrònic, i comunica al conductor de lʼautobús les modificacions de ruta que calguin, a través de la tauleta de bord.

La ciutat de Belleville assegura que és la primera a implantar aquesta mena dʼoperativa en els seus autobusos. El cert és que en altres indrets del món ja han existit sistemes similars, com el Pickup dʼAustin (Texas, EUA), destinat a zones urbanes sense autobús públic regular i amb àmplia dispersió de la població, i que servia com a llançadora per comunicar aquelles àrees amb nodes de transport i eixos urbans principals; o el Kutsuplus de Hèlsinki, una mena de minibusos o taxis col·lectius per a petits grups, que operaven als afores de la ciutat. Però Belleville diu que el seu sistema, a diferència dels esmentats, té un caràcter integral: és per a tota la ciutat i per a qualsevol persona que el sol·liciti.

Cal assenyalar que de moment el servei de la línia 11 el realitzen dos vehicles: un amb lʼoperativa convencional i un altre que utilitza el nou sistema sota demanda. Poc després que engegés la iniciativa, el web dedicat ja tenia prop de dos-cents usuaris registrats. Es preveu que quan estigui disponible lʼaplicació existeixi la possibilitat de pagar el servei des del dispositiu mòbil mateix, sense necessitat de targetes de transport ni de diners en efectiu.


bellevillelogo


Barberà del Vallès

La plataforma en línia BusUp (desenvolupada per una companyia catalana en el marc de Catalonia SmartLAB) té per objectiu la millora de la mobilitat en zones aïllades o de difícil accés en transport públic, a través de la creació i la compartició de rutes a mida. Sʼofereix com a web i com a aplicació mòbil, i a partir de les sol·licituds dels inscrits determina en temps real la ruta òptima per satisfer-ne les necessitats.

Entre el maig i el juliol dʼenguany seʼn va dur a terme una prova pilot, als polígons industrials de Santiga i de Can Salvatella, de Barberà del Vallès, on treballen unes divuit mil persones: la prova va reeixir, fins al punt que set altres municipis dels dos Vallesos sʼhan interessat a implantar aquest sistema per facilitar la mobilitat laboral en alguns dels seus polígons industrials (vint en total). Els municipis que han recollit el testimoni de Barberà són Rubí, Sant Cugat, Polinyà, Palau-solità i Plegamans, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda (VOC) i Granollers (VOR).

Amb xifres concretes, lʼèxit dels assajos duts a terme a Santiga i Can Salvatella es va reflectir en quatre-centes tres peticions de ruta sota demanda; en cent setanta-cinc adquisicions dʼabonaments; en un índex de satisfacció amb el servei, per part dels usuaris, de 8,55 sobre 10; i en un canvi modal de vehicle privat a autobús compartit proper al 70%.

Des de la posada en funcionament del servei es van iniciar quatre nous trajectes entre Barcelona, Terrassa, Sabadell i els polígons barberencs.

El servei BusUp suposa una oportunitat perquè tant empreses com treballadors redueixin els costos associats a la mobilitat laboral. Per a les empreses el servei és gratuït i, a més, els representa una disminució de lʼabsentisme laboral (-13,5%) i un increment de la capacitat adquisitiva dels seus treballadors (+4%). I per a aquests, lʼús de BusUp pot suposar un estalvi de prop de 500 €/any. Cal fer esment també de factors com el confort (seient garantit, servei porta a porta) i lʼestalvi de temps de viatge enfront altres mitjans de transport.

Per totes aquestes raons, diverses empreses de Santiga i Can Salvatella (Novartis, Louis Vuitton, KAO Corporation o Magneti Marelli, entre dʼaltres) van donar suport a la iniciativa de bon començament. Més encara, Magneti Marelli va posar a disposició de BusUp les seves vuit rutes ja existents perquè poguessin ser compartides amb treballadors dʼaltres empreses dels polígons.

Lʼactuació duta a terme a Can Salvatella i Santiga va néixer amb el recolzament de lʼÀrea de Desenvolupament Econòmic de lʼAjuntament de Barberà del Vallès. De la seva banda, lʼempresa responsable del sistema, BusUp, va rebre el segon premi de lʼSmartCAT Challenge de Mobilitat (2017).

   

bdvlogos


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Canadian Broadcasting Corporation (CBC)Pantonium, BusUp, Ajuntament de Barberà del Vallès, SmartCatalonia Laboratori, Sostenible.cat

 

Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/12/18
Acceptat a 01/12/18
Presentat el 01/12/18

Volum Més enllà del Departament, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Aplicacions de les xarxes socials

Comunicació amb l'usuari

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la mobilitat

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Serveis adaptats a entorns de baixa demanda

Orientació a l'usuari

Localització

Puntuació document

0

Visites 75
Recomanacions 0