Els temps de recàrrega dels vehicles elèctrics no són actualment competitius enfront dels que necessiten els vehicles de combustió per proveir-se de carburant. A més, les ciutats no poden permetre’s de tenir el seu espai públic ocupat indefinidament per vehicles en recàrrega: possiblement calen punts de proveïment d’electricitat en alçada.
El futur de l’arquitectura a les carreteres
Aquí és on creu haver arribat Ennead Architects (a través d’Ennead Lab, el seu viver de recerca i innovació) amb el prototip de torre de recàrrega elèctrica que ha ideat com a resposta als reptes que plantegen les tecnologies de transport emergents. Segons aquest estudi d’arquitectura, en el futur les seves torres podrien substituir les benzineres que estem acostumats a veure als nostres carrers i carreteres (o, almenys, complementar-les).
Precisament va ser per encàrrec d’una gasolinera que volia completar les seves instal·lacions amb punts de càrrega elèctrica que Ennead Lab va presentar el seu projecte de torre, que hauria de materialitzar-se a Xangai (Xina) –on hi ha una de les seus d’Ennead Architects.
Ennead ha volgut dotar la seva torre de recàrrega d’un considerable caràcter icònic, fent-ne una mena de balisa visual per als usuaris de vehicles elèctrics. A banda de l’efecte visual o de fita urbana que es vulgui aconseguir, Ennead ha optat per una torre davant els constrenyiments físics que pateixen les ciutats, que no poden concedir al proveïment energètic dels vehicles elèctrics tant d’espai en superfície com els podria caldre (tenint en compte sobretot el fet que la recàrrega d’aquesta mena de vehicles és un procés força més llarg que el proveïment de combustible dels vehicles convencionals; actualment si més no).
Recreació de torres de recàrrega d’Ennead, de marcada voluntat icònica, i que comparteixen l’espai de les benzineres tradicionals (© Ennead Architects)
La companyia diu haver incorporat al disseny de la torre tecnologies capdavanteres, tant pel que fa a la càrrega elèctrica com en allò referent a l’aparcament automatitzat de vehicles. Tot, segons Ennead Lab, per minimitzar l’espai necessari per a la torre, de manera que pugui encaixar en vies urbanes sense reduir l’espai destinat als vianants, i per maximitzar el nombre de vehicles que poden fer ús de la nova infraestructura de càrrega elèctrica de manera simultània.
Tenint present el factor de la durada del proveïment que s’ha esmentat abans, la torre d’Ennead oferirà als conductors la possibilitat d’optar per una recàrrega ràpida o bé per una de més llarga, estàndard, que implica haver de deixar el cotxe aparcat durant algunes hores.
Secció proposada de la torre de càrrega d’Ennead, amb la planta baixa (amb dosser) per a subministraments ràpids, i les superiors per a càrregues convencionals (© Ennead Architects)
El servei de recàrrega ràpida s’ubicarà a la planta baixa de la construcció, sota un dosser; proporcionarà corrent altern i continu simultàniament, i estarà concebuda per a subministraments d’una durada aproximada de vint-i-cinc minuts, per exemple quan el que es vulgui sigui completar la càrrega. Pel que fa al proveïment llarg, es durà a terme als pisos superiors de la torre, on el vehicle romandrà aparcat durant el temps complet de recàrrega (unes cinc hores). Precisament el temps que necessita la càrrega elèctrica convencional és considerat per Ennead un avantatge, en el sentit que la seva torre no només fa la funció de lloc de subministrament sinó que també serveix com a infraestructura d’aparcament.
Les dues modalitats de càrrega, amb accessos, circuits i serveis (restauració, comerç...) diferenciats'(© Ennead Architects)
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Ennead Architects