Una empresa emergent francesa, fundada per dos estudiants d’enginyeria, proposa una manera de fer arribar la llum solar arreu dels edificis, també a habitacions interiors o a soterranis.


Viure a l’interior com a l’exterior

  La companyia ECHY (acrònim d’éclairage hybride) ha trobat la manera d’aprofitar tots els avantatges de la llum solar fins i tot en habitacions interiors, desproveïdes de finestres o subterrànies.

Aquests avantatges van des dels efectes positius que té la llum solar en la salut física i mental de les persones, per exemple regularitzant els ritmes circadiaris, fins a d’altres de caire material, com ara l’increment del valor d’un immoble que pot gaudir de llum natural, l’augment del confort visual dels habitants, l’estalvi en la factura elèctrica gràcies a l’ús limitat que cal fer de la il·luminació artificial o la consciència d’estar fent servir una font lluminosa totalment neta i sostenible.

Per aconseguir de viure a l’interior dels edificis com si s’estigués a l’exterior, ECHY proposa capturar la radiació directa del sol i concentrar-la en feixos de fibra òptica, per després fer-la arribar directament a les habitacions interiors. El flux lluminós que es pot aconseguir d’aquesta manera, segons ECHY, és l’equivalent a quinze bombetes d’incandescència de 40 W, amb l’avantatge afegit que es tracta d’una llum amb un espectre molt més ric que el de la il·luminació artificial, ja que és complet i continu, permetent una millor percepció dels colors dels objectes, i que a més varia en funció de les condicions lluminoses exteriors, cosa que segons els responsables d’ECHY pot afavorir el restabliment dels ritmes biològics naturals de les persones i la seva capacitat d’autoubicació espaciotemporal.

 

Draft Garcia 701418563-echy-00001-echyesquema.png

(© ECHY)

  Com s’ha apuntat abans, els estalvis energètics que es poden aconseguir gràcies al sistema de captació i transport de llum solar d’ECHY són considerables: d’acord amb la companyia, l’estalvi anual por arribar als 20 kWh/m2 ja que es pot prescindir de llum artificial entre el 30% i el 50% del temps del dia. Aquesta millora de l’eficiència energètica dels edificis pot derivar en una major facilitat per a l’obtenció de certificats energètics favorables, i fins i tot d’etiquetes energètiques com BREEAM o LEED, per exemple.

Val a dir que la captació de la llum solar del sistema ECHY en deixa fora les longituds d’ona que no interessen, més curtes o més llargues que les de la llum visible: la ultraviolada (nociva) i la infraroja (calor), respectivament; recordem que la finestra de llum visible s’ubica entre les longituds aproximades 380 nm del violat i 740 nm del vermell.

Els diferents sistemes que ofereix ECHY (vegeu-ne el detall d’un més avall, remeteu-vos al seu web i al catàleg per a altres modalitats) estan formats per un mòdul de concentració dotat amb quatre, sis, vuit o deu grups de lents de Fresnel en cada panell, segons quina sigui la superfície de l’habitació que es vol il·luminar i la intensitat lluminosa desitjada. Aquest mòdul va connectat a una guia que li permet orientar-se cap al sol al llarg de la jornada. Un cop concentrada, la llum circula per feixos de fibra òptica (de longitud variable segons necessitat), i és difosa per lluminàries, de les quals la companyia n’ofereix dues versions: la 100% natural i l’híbrida, complementada amb llums LED integrats, concebuts en principi per activar-se en absència de llum solar.

   

Draft Garcia 701418563-echy-00001-echyinsitu.png

Draft Garcia 701418563-echy-00001-echymodul.png

Imatges del m'òdul de concentració de la versió ECHYhome, en aquest cas amb deu lents. ECHYhome s’instal·la en menys d’un dia, permet fer arribar la llum fins a tres lluminàries, i en condicions meteorològiques òptimes pot aportar, amb 5 m de fibra òptica, il·luminació equivalent a la de quinze bombetes de 40 W i 500 lm'(© ECHY)

  Segons la companyia, els seus productes ofereixen una gran durabilitat, amb una vida útil de fins a cinquanta anys, i tots els components poden ser reutilitzats.

 

echtlogo


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: ECHY, Catàleg ECHY


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/09/17
Acceptat a 01/09/17
Presentat el 01/09/17

Volum Més enllà del Departament, 2017
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 68
Recomanacions 0