L'arquitecte i enginyer italià Arturo Vittori dirigeix l'equip internacional responsable de Warka Water, unes estructures construïdes amb materials com fusta, bambú, cànem i plàstic, que poden proveir d'aigua petites comunitats remotes en països en vies de desenvolupament.

Les destinatàries: comunitats aïllades sense accés a aigua corrent

Una comunitat rural d'Etiòpia ha assistit a la instal·lació al seu poble de la torre Warka Water, capaç de recollir i emmagatzemar la boira i la rosada de manera eficaç i sostenible i de cobrir les necessitats hídriques bàsiques de la població.

 

Martinez 2017f-warka-00001-warkalogo.png

  Vittori va concebre la idea tot visitant la comunitat de Dorze, a l'altiplà nord-oriental etíop, les dones i nens de la qual diàriament recorrien desenes de kilòmetres per tal de recollir aigua, sovint contaminada per residus d'origen animal i humà. Va decidir anomenar el seu producte amb el nom d'uns arbres propis de la regió, els warka.

L'any 2012 Vittori va començar a dissenyar prototips, i els seus treballs van culminar amb l'erecció a Dorze de la primera torre pilot l'any 2015.

 

Martinez 2017f-warka-00001-warkatreballs.jpg

La torre de Dorze és molt lleugera (pesa tot just 80 kg) i fa 12 m d'alçada. Va ser construïda en pocs dies per deu persones sense utilitzar aparells elèctrics


Característiques de la torre

Warka Water se serveix exclusivament de fenòmens naturals com la gravetat, la condensació i l'evaporació. No necessita energia elèctrica per al seu funcionament.

Warka consisteix en una estructura vertical dissenyada per recollir l'aigua potable de l'atmosfera (pluja, boira i rosada) i el seu disseny persegueix que pugui ser gestionada i mantinguda pels habitants de l'indret, sense necessitat d'eines especials ni coneixements avançats.

La torre Warka Water no està subjecta a patents ni a drets: es proporciona llibertat als habitants per tal que la reprodueixin on creguin convenient introduint-hi modificacions si els semblen necessàries.

La torre es basteix al voltant d'una carcassa estructural feta de bambú o fusta que després es recobreix amb una malla de plàstic (polièster). Aquesta xarxa és la responsable de la captura per condensació de les gotes de pluja, boira o rosada, que posteriorment llisquen pel seu pes dins un embut filtrador i més tard al dipòsit de la base de l'estructura. A la part baixa del conjunt s'instal·la una canòpia de tela que proporciona ombra i evita que l'aigua recol·lectada s'evapori –a més de constituir un lloc de reunió i interacció comunitària.

 

Martinez 2017f-warka-00001-warkaparts.png

  La torre instal·lada a Dorze recull entre 50 l i 100 l d'aigua diaris, en funció de la climatologia estacional. Disposa d'un tanc d'emmagatzemament de 3.000 l de capacitat. Està feta amb bambú, cànem, claus i plàstic. El diàmetre de la base és de 3,7 m, i el de la canòpia, de 10 m. La superfície de la malla que captura l'aigua és de 30 m2, i la del col·lector, de 8,1 m2. El cost de la construcció ha estat d'uns 1.000 dòlars (al web adjunt s'ofereix la possibilitat de fer donacions al projecte).

   

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: WarkaWater


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/17
Acceptat a 01/03/17
Presentat el 01/03/17

Volum Més enllà del Departament, 2017
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Infraestructures relatives al cicle integral de l'aigua

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Gestió de la demanda i dels recursos hídrics

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Construcció modular

Sostenibilitat

Puntuació document

0

Visites 59
Recomanacions 0