El 19 de juny d’enguany es va presentar a Estrasburg un mitjà de transport inèdit: petits vehicles elèctrics que, si la demanda ho requereix, es poden unir entre si per esdevenir llançadores.
Cristal, la proposta de Lohr per a la mobilitat urbana de darrera milla
Al 12.è Congrés Europeu de Transports Intel·ligents, celebrat el mes de juny a Estrasburg, s’hi va presentar i posar a prova el nou projecte de Lohr, una multinacional francesa, radicada a Alsàcia, especialitzada en el disseny i fabricació de sistemes de transport de mercaderies, que ara fa el salt cap a la mobilitat de persones. Concretament, durant els quatre dies de durada del Congrés, el nou mitjà de transport, anomenat Cristal, va cobrir la ruta entre l’estació ferroviària de la ciutat i el palau de congressos. Per al proper mes de desembre està previst que el nou vehicle entri en servei per cobrir la demanda del mercat de Nadal estrasburguès (cal assenyalar en aquest sentit que serà l’únic vehicle autoritzat a entrar al recinte del mercat, atès que arran de les noves modalitats terroristes la zona on se celebra aquesta fira restarà vedada a tota altra mena de vehicle). Lohr espera que més endavant Cristal es pugui estendre a altres ciutats franceses.
Cristal, definit per la companyia Lohr com un sistema de transport bimodal, elèctric, econòmic i digital, consisteix en uns petits vehicles totalment elèctrics, de zero emissió de CO2, cadascun dels quals té la llargada d’un cotxe convencional i l’alçada d’un minibús, que permeten de transportar fins a cinc persones assegudes si s’abaixen els seients plegables. Els vehicles són completament accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.
Dimensions d'un mòdul Cristal (© Lohr)
En hores punta, hom pot ajuntar fins a quatre d’aquests vehicles en filera per fer-ne una mena de llançadora, sense espais lliures entre cada mòdul, cosa que redunda en una major seguretat. La llançadora així constituïda pot transportar fins a vuitanta persones, vint en cada mòdul. L’alçada dels vehicles permet viatjar-hi dempeus si és necessari. La velocitat màxima permesa en aquesta modalitat és de 40 km/h. L’autonomia de la llançadora és de 150 km; el pendent màxim que pot superar, del 18%; i el diàmetre de gir oscil·la entre els 7,2 m i els 7,6 m, en funció del nombre de vehicles acoblats. El comboi és conduït per un xofer professional, empleat de la companyia operadora.
En hores vall, quan la demanda de la línia és baixa i no és rendible de fer-hi circular un autobús o una llançadora pràcticament buits, els vehicles se separen entre si i es posen a disposició dels clients mitjançant lloguer en lliure servei. Els usuaris poden localitzar els vehicles i reservar-los mitjançant una aplicació mòbil. La capacitat màxima en aquesta modalitat és de cinc passatgers asseguts, inclòs el conductor (un client particular), i la velocitat permesa és de 70 km/h. El diàmetre de gir del vehicle és de 5,3 m.
El mode de llançadora (© Lohr)
Cal assenyalar que Cristal ha estat concebut com a mitjà de transport públic complementari a la xarxa de gran capacitat, constituïda, a Estrasburg, per autobusos i tramvies (la línia D dels quals, assenyalarem de pas, és internacional, ja que travessa el Rin i té la parada terminal a la veïna ciutat alemanya de Kehl). En aquest sentit, segons els responsables de Cristal, el vehicle, tant en mode individual com de minibús, està destinat a la mobilitat d’última milla més que no pas a la troncal. Tot i així, cal assenyalar també que previsiblement la gestió del sistema correspondrà a la Compagnie des Transports Strasbourgeois (CTS), com la resta de sistemes de mobilitat col·lectiva de l’aglomeració urbana d’Estrasburg.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Véhicule du Futur [PDF], Cristal by Lohr