Després que l’aeroport de Cochin, a l’estat indi de Kerala, esdevingués el primer del món a proveir-se d’electricitat exclusivament a partir d’energia solar, el de George, a Sud-àfrica, es converteix en el segon que opta per aquesta solució.


L’antecedent indi

L’aeroport de Cochin esdevingué el primer aeroport del món proveït d’electricitat d’origen exclusivament solar l’agost de 2015, quan s’hi inaugurà una planta solar consistent en 46.000 panells. Des de 2013 s’hi havien estat duent a terme proves pilot a les cobertes de les instal·lacions, amb plantes solars més petites, de tot just 400 panells.

Davant els bons resultats dels experiments, i en un intent de reduir la despesa econòmica del consum elèctric de l’aeroport (una mica més de 5.000 dòlars diaris), les autoritats aeroportuàries van decidir implantar tot un camp solar, de 12 MW i 18 ha d’extensió, al costat de les terminals de càrrega. Els treballs de construcció, duts a terme per la filial índia de Bosch, van durar sis mesos i van tenir un cost de 9,5 milions de dòlars, cosa que fa pensar que la inversió s’haurà recuperat en tot just sis anys. A més, ha resultat que la planta solar genera més electricitat que l’estrictament necessària per al funcionament de l’aeroport, de manera que, mentre no es produeixin ampliacions importants de les terminals aeroportuàries, les instal·lacions venen l’excedent a l’ens públic d’electricitat de l’estat de Kerala (KSEB).


Una altra escala

Cal assenyalar la diferent escala dels aeroports de Cochin i de George: mentre que el de George és petit, amb tot just 700.000 passatgers per any, el de Cochin n’assoleix quasi 8 milions. Malgrat tot, la iniciativa de l’aeroport de George (a la província sud-africana de Cap Occidental) és rellevant pel fet que és la primera materialització dels plans del Govern sud-africà, que pretén assolir la neutralitat de CO2 en l’horitzó 2025-2030, en el conjunt dels aeroports del país. En aquest sentit, cal fer esment de projectes semblants que es duran a terme als aeroports de Kimberley i d’Upington (tots dos a la província de Cap Septentrional) i que haurien d’estar enllestits d’aquí dos anys.

 

Draft Garcia 152022395-George-GeorgeInauguracio.png

  La primera fase de la planta solar de l’aeroport de George es va començar a construir el març de 2016 i es va completar el setembre del mateix any. Va costar prop d’un milió d’euros.

Aquesta primera fase, amb 3.000 mòduls fotovoltaics, subministra de moment el 41% de l’electricitat necessària per al funcionament de l’aeroport (concretament, en horari diürn, per a l’àrea de lloguer de cotxes, els magatzems de càrrega, les oficines de les companyies aèries i l’escola de vol), però s’espera que a les acaballes d’enguany o a començament de 2017 assoleixi plena capacitat (750 kW per dia) i satisfaci el 100% de la demanda energètica de les instal·lacions. Es creu que la inversió realitzada es recuperarà, com a molt tard, en deu anys.

Cal assenyalar que les condicions meteorològiques de la zona no són, d’antuvi, gaire favorables a la generació fotovoltaica, però que tot i així les instal·lacions de George ja estan demostrant que l’aeroport pot autoabastir-se d’electricitat d’origen solar i, fins i tot, lliurar de manera puntual excedents a la xarxa elèctrica per satisfer la demanda de prop de tres-centes llars veïnes. Això fa pensar que els rendiments d’instal·lacions semblants en zones climatològicament més propícies seran molt remarcables.

 

Autors

Redactat per: Alfons Martínez Jaume

Per saber-ne més: Cochin International Airport, George Airport


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/11/16
Acceptat a 01/11/16
Presentat el 01/11/16

Volum Més enllà del Departament, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa aeroportuària

Impactes del trànsit aeri

Edificació

Construcció modular

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 70
Recomanacions 0