"Els vehicles elèctrics no són aptes per a viatges llargs; sempre existeix el risc de quedar-se sense càrrega a mig camí": aquest és un dels principals recels dels consumidors envers la mobilitat elèctrica. Per superar-lo, el projecte FABRIC investiga maneres de carregar el vehicle mentre es circula.


FABRIC, projecte europeu

FABRIC és un projecte quadriennal (gener de 2014 – desembre de 2017), amb un pressupost de 9,1 milions d'euros, dels quals 6,5 els aporta la Unió Europea. Compta amb la participació de fabricants de vehicles, proveïdors i operadors d'energia, gestors de carreteres i institucions acadèmiques de Grècia (país coordinador), Alemanya, Itàlia, França, Països Baixos, Bèlgica, Suècia, Regne Unit i Espanya.

El seu objectiu és posar les bases per al desplegament ple de la mobilitat elèctrica mitjançant el desenvolupament de solucions de càrrega que permetin que l'experiència del conductor d'un vehicle elèctric 100% sigui similar a la que hom té avui dia conduint un vehicle de combustió. Per aconseguir-ho, a parer dels promotors del projecte, és vital que se superi el recel que provoca la possibilitat de quedar-se sense càrrega a mig camí (els impulsors de FABRIC entenen que aquest és l'impediment principal que frena l'adopció de la mobilitat elèctrica per part dels consumidors).


FabricLogo


Visió i assajos

A llarg termini, es veu versemblant la possibilitat que els vehicles elèctrics puguin captar electricitat de la carretera, de manera conductiva o inductiva (sense contacte directe). Això implicaria també un canvi de paradigma, ja que no caldria que el cotxe portés instal·lada una gran capacitat de càrrega, cosa que reduiria el preu dels vehicles 100% elèctrics, que podrien utilitzar bateries més petites. D'altra banda, sistemes actuals com les estacions de càrrega ràpida o les bateries intercanviables perdrien la raó de ser i acabarien desapareixent.

Per aconseguir-ho, FABRIC investiga les diferents opcions de tecnologia de càrrega que permetrien als conductors proveir-se d'electricitat mentre conduïssin, be fos durant les curtes detencions pròpies de la mobilitat urbana, be fos en marxa durant un viatge llarg per carretera.

 

Draft Garcia 358499836-Fabric-fabricgeneral.jpg

  L'estudi de viabilitat dels diversos sistemes es publicarà el desembre de 2017, al final del projecte, a partir dels assajos de diferents prototips d'infraestructura que s'estan duent a terme en instal·lacions d'Itàlia, Suècia i França.

Com s'ha apuntat, hi ha dues modalitats que FABRIC està considerant: aquella en què s'aprofita una breu aturada per augmentar la càrrega (per exemple, amb carregadors encastats a prop de semàfors o cabines de peatge), i una altra en què l'existència d'un carril específic a la carretera permet la càrrega de la bateria durant la marxa del vehicle.

En tots dos casos, la tecnologia de preferència per als agents implicats en el projecte és la inductiva, és a dir, aquella en què no hi ha un contacte directe entre el vehicle i la infraestructura de càrrega: l'energia es transfereix a través d'un camp electromagnètic que s'estableix entre dues bobines, en aquest cas, una d'elles soterrada a la carretera i l'altra ubicada al vehicle en moviment. Un dels principals reptes d'aquesta mena de tecnologia és aconseguir que durant el breu instant en què les bobines es troben alineades s'estableixi entre elles una transmissió de càrrega significativa i, no cal dir-ho, que ho faci amb total seguretat per a les persones de dins del vehicle i del seu voltant.

Altres tecnologies, conductives, també s'analitzaran i es compararan en l'estudi de viabilitat final, a partir del qual hom es plantejarà l'eventual realització de proves, en una escala més gran, per afinar els sistemes que semblin més prometedors i començar a treballar en la seva estandardització en forma de prototips comercials.


Itàlia

Les instal·lacions d'assaig italianes es troben a la rodalia de Torí. Simulen entorns urbans i periurbans i s'estan adaptant per tal que acullin proves de càrrega inductiva estàtica i dinàmica. Constaran de dues pistes equipades amb bobines encastades per a la recàrrega dinàmica de vehicles, amb un rendiment de més de 50 kW. La longitud màxima del tram de prova serà de 260 m, i hi podran circular fins a tres vehicles simultàniament, cadascun dels quals rebrà aproximadament 20 kW. La infraestructura de Torí també disposarà d'equips de mesurament elèctric industrial capaços de proporcionar lectures cada segon.


Suècia

A Hällered, a uns 45 minuts de Göteborg, es troben les instal·lacions sueques, pertanyents a Volvo Group, que normalment hi fa proves de camions. Per a FABRIC, Volvo ha construït una pista segregada per dur-hi a terme experiments de càrrega en moviment, conductiva en aquest cas. En la càrrega conductiva es facilita el contacte físic entre els elements que participen en la transmissió d'electricitat. El tram de prova de Hällered fa 435 m de longitud, dels quals 275 estan electrificats. La llargada del tram permet que els vehicles de les proves entrin al fragment electrificat a velocitats d'entre 80 i 100 km/h.

 

Draft Garcia 358499836-Fabric-fabricsuecia.jpg

Les instal·lacions de Hällered '('© Volvo Group)

 

Draft Garcia 358499836-Fabric-fabrictractor.jpg

Esquema de presa de contacte amb bobina soterrada'('© Volvo Group)


França

El lloc dels assajos a França es troba a Satory, prop de Versalles, on hi ha instal·lacions dedicades habitualment a l'assaig i qualificació de sistemes de transport intel·ligent, com ara sistemes d'assistència a la conducció o sistemes cooperatius d'informació compartida. Però, per a FABRIC, les instal·lacions de Satory permetran experiments associats a càrrega dinàmica inductiva en entorns que simulen una carretera i una autopista periurbana. El circuit de prova consistirà en un carril amb una longitud mínima de 100 m, ampliables, equipat amb infraestructura de tecnologia inductiva (elements mecànics, magnètics i electromecànics) i de dispositius d'informació i comunicació. Els vehicles dels assajos hi podran accedir, des d'un carril d'acceleració, a una velocitat de 60 km/h. La configuració del circuit permetrà desceleracions segures i la realització de diverses passades de prova sense pèrdues de temps. El tram admetrà la presència simultània de dos vehicles que carregaran en marxa durant un temps mínim d'un segon. Els elements TIC instal·lats a la via proporcionaran dades de càrrega elèctrica en temps real. A Satory també s'estudiaran els casos en què un vehicle s'incorpora al carril de càrrega des d'un d'adjacent o el deixa, de manera que s'aconsegueixi reproduir les variacions de càrrega que tindrien lloc en un avançament en carretera en una situació real. Pel que fa als nivells d'electricitat, se'n posaran a prova de diferents, amb l'objectiu d'aconseguir una transmissió d'electricitat superior a 20 kW en els casos en què calgui assolir la màxima velocitat.

 

Draft Garcia 358499836-Fabric-fabricfrconf.jpg

Esquema de configuració de les instal·lacions de prova de Satory

   

FabricFrança


Autors

Redactat per: Alfons Martínez Jaume

Per saber-ne més: Projecte FABRIC

 

Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/11/16
Acceptat a 01/11/16
Presentat el 01/11/16

Volum Més enllà del Departament, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Nova tecnologia d'explotació

Puntuació document

0

Visites 49
Recomanacions 0