De línia o sota demanda, els vehicles autònoms comencen a fer-se forat en els esquemes de transport públic urbà. En alguns casos, a més, amb la participació dels gegants del sector.
- Països Baixos: les proves dels nous busos de Mercedes-Benz
- Singapur: en taxi autònom pel districte financer
- Autors
Contents
Països Baixos: les proves dels nous busos de Mercedes-Benz
El mes de juliol de 2016 el gegant del motor Mercedes-Benz va presentar i posar a prova la seva nova proposta d’autobús urbà autònom. Ho va fer als països Baixos, en un recorregut de 20 km, entre l’aeroport d’Schiphol, prop d’Amsterdam, i la ciutat de Haarlem, en condicions de trànsit real.
El Future Bus de Mercedes fa servir el sistema CityPilot, una adaptació del HighwayPilot que utilitzen els prototips de camions autònoms Actros, de la mateixa companyia.
Future Bus empra la connectivitat per al reconeixement de semàfors a distàncies de fins a 200 m, per tal d’ajustar la velocitat i aprofitar les fases verdes. En casos on la connexió entre infraestructura i vehicle no és possible, el reconeixement de semàfors es fa mitjançant càmeres òptiques, amb un abast de 30 m.
Pel que fa a les parades, el vehicle és capaç d’aturar-se a tot just deu 10 cm de la vorada per permetre l’entrada i sortida de viatgers, que són informats amb uns llums verds o vermells de la possibilitat o prohibició, respectivament, d’accedir a l’autobús.
Quatre radars de radi curt al frontal del vehicle permeten la detecció d’obstacles i vianants a la calçada, a distàncies de fins a 10 m. Una càmera estereoscòpica és capaç de detectar elements estranys a la calçada en un radi més ampli, de fins a 60 m. I un sistema de radar de llarg abast serveix per ubicar els vehicles presents a la via a distàncies de fins a 200 m.
Per tal de determinar amb exactitud la seva posició, Future Bus se serveix d’un sistema de localització GPS diferencial complementat amb quatre càmeres per al reconeixement visual de l’entorn.
Tots aquests elements van permetre que la prova de l’autobús urbà autònom de Mercedes-Benz conclogués amb èxit (i sense cap mena d’intervenció per part del conductor) en una ruta amb abundants corbes i amb presència de túnels, nombrosos passos de vianants i moltes parades, i on es van assolir puntes de velocitat de 70 km/h, com correspon a un vehicle destinat a línies de BRT.
Vegeu a continuació algunes imatges del Future Bus de Mercedes-Benz (© Daimler)
Singapur: en taxi autònom pel districte financer
Des d’agost d’enguany és possible desplaçar-se pels 6,5 km2 del districte de negocis One North de Singapur en algun dels sis taxis autònoms que hi presten servei, en condicions de trànsit real.
Aquests vehicles són el resultat més visible de nuTonomy, companyia especialitzada en programari per a vehicles autònoms i robòtica mòbil, i que és una empresa derivada del Massachusetts Institute of Technology (MIT) que va guanyar el concurs públic convocat pel Govern de Singapur encaminat a implantar sistemes de transport públic autònom i sota demanda que permetin descongestionar la ciutat, que suporta diàriament la circulació de prop d’un milió de vehicles particulars.
Segons els responsables de nuTonomy, la ciutat-estat de Singapur és un dels millors llocs que podrien haver trobat per posar a prova les seves solucions de mobilitat autònoma, atès que habitualment hi fa bon temps, les infraestructures són molt competitives i el seus habitants solen ser respectuosos amb el codi de circulació.
Per implantar el seu producte la companyia va aconseguir, el maig d’enguany, un crèdit de 14 milions d’euros de la societat de capital de risc Highland Capital Partners.
La flota de nuTonomy encara és petita però els seus impulsors confien a poder ampliar-la fins a la dotzena de vehicles a final de 2016 i disposar d’una flota capaç de cobrir tota la ciutat de Singapur i de prestar servei al públic general en l’horitzó 2018. I és que, de moment, val a dir, els clients dels vehicles són usuaris prèviament registrats que, ara com ara, es veuen obligats a pujar al taxi i baixar-ne en parades específiques, a l’espera que es materialitzin els compromisos adquirits per l’Administració de la ciutat pel que fa al desplegament total de la infraestructura necessària. Com a contrapartida a aquesta limitació, els viatges són gratuïts, en aquestes fases primerenques d’implantació.
Els taxis de nuTonomy són dels models Renault Zoe i Mitsubishi i-MiEV, elèctrics. El servei se sol·licita mitjançant l’aplicació mòbil de nuTonomy. Dins el cotxe, a més del client, hi van un conductor per agafar el control del vehicle en cas necessari i un tècnic de nuTonomy que verifica els paràmetres dels ordinadors de bord, que reben dades contínuament de sis grups de lidars encarregats de la detecció de l’entorn, i de dues càmeres muntades al davantal que s’ocupen de la identificació òptica dels semàfors.
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: Future Bus, nuTonomy