L’open source permet construir-se una casa respectuosa amb el medi ambient, a baix preu i en tot just una setmana.


El codi obert, també per a edificis

Els fab labs o laboratoris de fabricació digital van començar dissenyant programari lliure, van continuar creant màquines i objectes diversos, i ara sembla que han fixat la seva atenció en l’habitatge: sorgeixen arreu del món iniciatives per facilitar a qui hi estigui interessat la construcció del propi habitatge, aplicant a tot el procés la filosofia del codi obert, és a dir, accessible, lliure de patents i modificable a voluntat. I també, cal assenyalar, sense agents interposats (empreses constructores, per exemple) que encareixin el producte final. Es tracta, doncs, de democratitzar el model de construcció actual, descentralitzant-lo i fent-lo útil també per a projectes de petita escala. O, si es prefereix, de crear un sector de la construcció ciutadà com a alternativa a l’activitat immobiliària clàssica.

Molts dels materials didàctics necessaris per emprendre l’autoconstrucció d’una llar es troben recollits a webs com el de l’Open Building Institute o el de Wikifab, els enllaços dels quals són més avall. Hi trobem tutorials referents a parets, finestres, sostres, teulades, aïllaments... i a les diferents tècniques i materials que es poden aplicar en cada cas. Tots els mòduls, com s’ha apuntat, són d’accés lliure, modificables per qualsevol usuari i exempts de drets, i s’ofereixen en formats compatibles amb les eines informàtiques de disseny assistit de codi obert. A partir del tutorial, hom pot descarregar-se els fitxers que necessiti i anar a algun fab lab proper per tal de tallar els elements que calguin, per exemple les planxes a mida per a les parets.

 

Draft Garcia 369531180-Auto-Autocombi.jpg

La MicroHouse que proposa Wikifab, i un habitatge de codi obert construït a partir dels materials proporcionats per Open Building Institute

  Open Building Institute també posa a disposició dels usuaris les informacions necessàries per a l’obtenció del permís d’obra, i organitza periòdicament tallers de formació i demostració per a la construcció en escala i temps real. Se’n preveu el proper a Missouri el mes de novembre de 2016: s’hi construirà, per encàrrec d’una jove parella que s’hi vol mudar, una casa modular ecològica, amb teulada fotovoltaica i recuperació d’aigües pluvials, entre altres característiques de reducció de la petjada ecològica i energètica; tot això en tan sols cinc dies i amb un cost estimat de 25.000 dòlars.

Segons els impulsors d’aquesta mena d’actuacions, avui dia encara és difícil aconseguir que una empresa constructora convencional compleixi totalment els requeriments de sostenibilitat del client, raó per la qual qui vulgui disposar, per exemple, d’una instal·lació de metanització de residus orgànics, sovint es veu obligat a fabricar-se’l per si mateix.

Els usuaris del codi obert per a l’habitatge també lamenten la poca predisposició de la banca, en general, a concedir préstecs per a actuacions d’aquesta mena. Però hi ha l’opinió que les entitats financeres s’hi avindran molt més quan vegin promocions d’habitatge fet en open source amb finalitats comercials i un cert retorn econòmic (sempre en el marc de l’economia distributiva, sostenible i no especulativa, naturalment).

 

Draft Garcia 369531180-Auto-Autocol.png

Tasques col·laboratives d’acoblament d’elements

  Els promotors d’aquesta mena d’iniciatives no veuen malament, tampoc, que algunes fases del procés puguin monetaritzar-se, per exemple les tasques d’acoblament col·laboratiu dels elements, o els serveis obtinguts als laboratoris de fabricació, com el tall d’elements esmentat abans. Sempre, això sí, que es mantingui la filosofia original que la informació, el coneixement i la seva difusió romanguin gratuïts i oberts a tothom.


Autologo


Autors

Redactat per: Alfons Martínez Jaume

Per saber-ne més: Open Building Institute, MicroHouse (Wikifab)


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/11/16
Acceptat a 01/11/16
Presentat el 01/11/16

Volum Més enllà del Departament, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Educació per a la sostenibilitat

Caracterització del tercer sector ambiental

Producció i consum sostenible

Prevenció i control integrats de la contaminació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Construcció modular

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 25
Recomanacions 0