El sistema conceptual desenvolupat pel MIT, en col·laboració amb altres institucions, ens situa en un escenari on les cruïlles no disposaran de semàfors.
La mort del semàfor i la fi de les congestions
Investigadors del Massachusetts Institute of Technology (MIT), en col·laboració amb l’Escola Politècnica de Zuric (ETHZ) i el Consell Nacional Italià per a la Recerca (CNR) han desenvolupat un model de trànsit que permetrà als vehicles sense conductor utilitzar les cruïlles sense col·lidir, eliminant la necessitat de semàfors i altres senyals.
Aquestes interseccions es basen en slots (escletxes de temps, o torns, en podríem dir), i segons els responsables de la recerca, considerant volums de trànsit iguals als actuals, faran possible la pràctica eliminació d’embussos, cues i retards. Respectant els mateixos estàndards de seguretat que proporcionen a data d’avui els semàfors, permetran una eficiència del trànsit que duplicarà l’actual. De retruc, també disminuiran les emissions contaminants i s’allargarà la vida útil de la calçada.
La idea es basa en un escenari on els vehicles, equipats amb múltiples sensors, utilitzaran les cruïlles comunicant-se amb altres automòbils, situant-se sempre a una distància segura de tots els altres mitjançant l’assignació d’un número d’ordre en arribar a la cruïlla, sense haver de detenir-se en cap moment a cap semàfor i ajustant automàticament la seva velocitat per respectar el torn assignat. Aquesta proposta d’slots és flexible i permet acomodar-hi també el trànsit de vianants i de bicicletes per la cruïlla, val a dir.
Remeteu-vos a la seqüència d’imatges que trobareu a continuació per veure el sistema (anomenat Light Traffic) en funcionament.
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: MIT Senseable City Lab, Public Library of Science (PLOS)