A Delft (Països Baixos) funciona des d’enguany el simulador d’onades més gran del món, de quasi 300 m de llargària.


El simulador d'onades més gran del món

El canvi climàtic fa que cada cop sigui més urgent disposar dels instruments que permetin gestionar el risc d’inundacions i verificar el comportament de les infraestructures hidràuliques davant fenòmens adversos de gran envergadura. Per experimentar en escala real els efectes de les onades extremes sobre dics, dunes i esculleres, des de 2015 funciona a Delft (Països Baixos) el simulador d’onades més gran del món, el Delta Flume de l’Institut Deltares, la construcció del qual va començar el setembre de l’any 2012.

 

Draft Garcia 474908240-Deltares-00002-DeltaresDelft.jpg

  Any rere any assistim a un augment de les pèrdues humanes i materials causades per inundacions. Per conèixer la resistència de les infraestructures dures i toves que han de servir per fer front a les aigües, calen instal·lacions versàtils, de cost raonable, que permetin testar diversos factors a escala real: alçada de les onades, pressió i intensitat hidràulica, velocitat de fluxos, comportament de fluxos menors (escolament entre pedres, sorra o argila), superposició d’onades, patrons de danys... Tot això, segons l’Institut Deltares, es pot conèixer gràcies a Delta Flume, i per aquesta raó ja s’hi ha interessat clients neerlandesos i internacionals, com el Ministeri de Transport i Obres Públiques del país, empreses constructores i fàbriques cimenteres.


Draft Garcia 474908240-Deltares-00002-DeltaresCrane.jpg


Característiques tècniques

El canal té 291 m de longitud (en els quals hi ha 183 m de secció profunda i 75 m de secció soma), 9,5 m de fondària màxima i 5 m d’amplada. La profunditat esmentada permet generar-hi onades de fins a 4,5 m d’alçada, cosa que no s’aconsegueix en cap altra instal·lació d’aquest tipus del món. La producció d’onades va a càrrec d’una comporta de 10 m d’alçada, accionada per quatre cilindres hidràulics, que funciona a 1,9 MW de potència i que empeny l’aigua de manera discontínua en diferents freqüències, amb períodes d’entre 1 s i 20 s i períodes-pic d’entre 5,7 s i 13,4 s per a l’alçada màxima significativa de 2,2 m.

Al llarg d’uns 80 m del canal, més o menys allunyades del generador d’onades segons el seu tipus, se situen els materials o les estructures (mur de ciment, dic de pedra, coberta vegetal, duna de sorra, estructura flotant...) que hom vol posar a prova, i se n’estudia el comportament amb els mitjans més adients a cada cas: càmeres, sensors, radar o escàner làser.

Al costat del canal, sota terra, s’ubica un reservori amb una capacitat de nou milions de litres d’aigua. Tres estacions de bombament permeten omplir o buidar el canal, o parts del canal, a raó de 1.000 l per segon. L’ompliment es pot dur a terme, també, durant els experiments, per tal de simular variacions en el nivell de les aigües, com les que es produirien de manera natural a causa de sobreelevacions meteorològiques o marees.

 

Draft Garcia 474908240-Deltares-00002-DeltaresLlarg.jpg


Autors

Redactat per: Alfons Martínez Jaume

Per saber-ne més: Deltares


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 30/10/15
Acceptat a 30/10/15
Presentat el 30/10/15

Volum Més enllà del Departament, 2015
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Previsió

Vulnerabilitat territorial

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes de suport a la construcció d'infraestructures

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Infraestructures en entorns sensibles

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa portuària

Adaptació dels ports al canvi climàtic

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Puntuació document

0

Visites 31
Recomanacions 0