Les estacions de càrrega per a vehicles elèctrics són costoses i ocupen força espai. L’empresa Ubitricity proposa un producte que converteix qualsevol fanal en una estació de proveïment elèctric.


Multiplicar els punts de recàrrega

L’ús dels vehicles elèctrics s’enfronta a diversos factors limitadors. Un d’ells és l’escassetat de punts de recàrrega a les ciutats i a les carreteres, que compromet l’autonomia del vehicle. Les estacions de càrrega, a més, són d’instal·lació costosa i com que comporten la reserva d’almenys una plaça d’estacionament ocupen força espai, que en les vies urbanes sol ser escàs. Davant aquests inconvenients, la companyia berlinesa Ubitricity, fundada l’any 2008, ha desenvolupat un sistema basat en un cable portàtil, dotat d’un comptador, que permet prescindir de les estacions de proveïment convencionals i realitzar la càrrega del vehicle pràcticament en qualsevol lloc.

Ubitricity ha suscitat l’interès dels poders públics alemanys i d’inversors privats: l’empresa rep finançament parcial del Ministeri d’Economia i Energia alemany, i col·labora amb Électricité de France (EDF) i la companyia nord-americana Tyco per instal·lar cent estacions de càrrega a Berlín i una seixantena més a la rodalia del llac de Constança, a cavall dels Länder de Baviera i de Baden-Württemberg.

El sistema d’Ubitricity permet dues modalitats de funcionament: utilitzar preses elèctriques convencionals, de tipus endoll, fàcilment instal·lables a qualsevol edifici, o bé connectar-se directament als fanals de la via pública.


Draft Garcia 833526075-Ubitricity-00002-UbitricityEsquema.png


UbitricityLogo


Condicionants

Per aconseguir-ho cal que la ubicació del pal de llum permeti d’estacionar un vehicle al costat, que el fanal disposi de prou energia per a aquest ús complementari i que tingui una presa de corrent adaptada. Pot semblar que aquests aspectes limiten força la viabilitat del sistema, però segons els responsables d’Ubitricity entre l’1% i el 2% dels fanals alemanys compleixen aquests criteris d’idoneïtat. Tenint en compte que al país hi ha més de deu milions de punts de llum a la via pública, la quantitat d’eventuals estacions de recàrrega que hom podria aconseguir és rellevant. A més, seria possible aprofitar el fet que cada any se substitueixen o es modernitzen prop de 300.000 fanals a Alemanya per incorporar-hi les modificacions necessàries, especialment la presa de corrent adaptada.


Draft Garcia 833526075-Ubitricity-00002-UbitricityPresaFanal.jpg

El sistema proposat per Ubitricity reposa a més sobre el principi de la llibertat d’elecció del proveïdor elèctric, superant l’esquema actual de punts de recàrrega de tarifa única que, a més, són molt costosos per a les administracions locals. D’altra banda, amb la generalització d’Ubitricity els municipis ja no es veurien obligats a reservar espais específics per als vehicles elèctrics a la via pública: en aquest sentit, podrien aparcar a qualsevol lloc sempre que hi hagués a prop un fanal que pogués ser utilitzat com a pal de recàrrega.


Autors

Redactat per: Alfons Martínez Jaume

Per saber-ne més: Ubitricity


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 15/07/15
Acceptat a 15/07/15
Presentat el 15/07/15

Volum Més enllà del Departament, 2015
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Eficiència energètica per passatgers

Localització

Puntuació document

0

Visites 60
Recomanacions 0