Presentem un parell d'instruments per consultar en línia actuacions i projectes territorials sobredimensionats, insostenibles o senzillament inútils, a França i a Espanya.


La denúncia ciutadana a França

Darrerament a França han trobat una forta contestació social projectes com el de l’embassament de Sivens, al departament del Tarn, o el de l’aeroport de Notre-Dame-des-Landes, al departament del Loira Atlàntic. Aquestes són només algunes de les actuacions públiques que hom percep com innecessàries, excessives i altament perjudicials per al territori. N’hi ha moltes més: autopistes, abocadors, camps de golf, viaductes, grans estadis, cementiris nuclears... Totes aquestes actuacions han acabat formant part del mapa en línia publicat per la Fédération France Nature Environnement (FNE), que permet, d’un sol cop d’ull, accedir a totes les informacions sobre un centenar llarg de “projectes inútils” escampats per tot el territori de França. Vegeu a continuació la imatge que correspon a la França metropolitana.

Segons els promotors del mapa, el fet que certs projectes com els esmentats al començament s’enduguin tot el protagonisme als mitjans de comunicació (per exemple, quan a Sivens hi va morir un manifestant), no ha d’ocultar que hi ha moltes més actuacions, potser més petites, però també d’utilitat dubtosa, de legitimitat si més no discutible i tot sovint amb costos ambientals infravalorats i una previsió irreal de beneficis econòmics i socials. Al capdavall, tot plegat, un malbaratament del territori i dels diners dels contribuents.

La FNE, que agrupa prop de 3.000 associacions mediambientals locals, denuncia el dèficit democràtic i participatiu de moltes d’aquestes actuacions, i posa l’accent en la contradicció que suposa el fet que França (que se sol autoanomenar “país de l’excel·lència ambiental”), invocant els clàssics arguments de la reactivació econòmica, l’increment de l’ocupació o la simplificació administrativa, hagi accelerat tràmits i terminis per endegar actuacions territorials, tot sovint reduint els temps de consulta pública als mínims establerts per la llei; hagi cedit als interessos de lobbies per sobre de l’interès de la població; o hagi permès que certes obres comencin quan encara estan pendents de resolució judicial. Cal assenyalar, en aquest aspecte, que no caldria arribar a instàncies judicials si els processos de debat públic fossin els adequats, segons la FNE, que assegura que a les enquestes públiques se’ls fa escassa publicitat, i sovint consten de documents de difícil comprensió per al públic general; a més, se solen adreçar a la discussió de les possibles modalitats d’implantació d’infraestructures, més que no pas a llur oportunitat.


FNELogo


Els projectes discutibles, d’un cop d'ull

ProjetsMetropolitana

El mapa de denúncia de FNE (vista de França metropolitana). (© FNE)


Detall d’un projecte discutit

ProjetsBure

Activitat denunciada: captura subterrània de residus nuclears a Bure (departament de Mosa). (© FNE)


També per a actuacions positives

El mapa s’actualitza regularment, en funció dels avanços de cadascuna de les actuacions, per a bé o per a mal. És possible, efectivament, que operacions considerades perjudicials a priori acabin sent-ho menys si finalment recullen algunes aportacions ciutadanes; o que actuacions que semblen positives deixin de ser-ho si s’hi produeix alguna renúncia.

Cal assenyalar també que el mapa de la FNE no es queda només en la crítica, ja que també hi apareixen actuacions considerades positives per al territori i el medi ambient. Vegeu-ne l’exemple tot seguit.


Exemple de projecte beneficiós

ProjetsNantes

Projecte beneficiós: reserva natural nacional de l'estuari del Loira. (© FNE)


Nación Rotonda

Al web Nación Rotonda s’hi recullen poques actuacions positives (tot i que n’hi ha alguna, mireu de trobar-la). El títol del web és prou explícit, i el subtítol no ho és menys: “Abans tot això era camp espanyol”. Nación Rotonda no entra en l’anàlisi de l’obra pública ni en l’activisme: s’acontenta a mostrar mitjançant imatges de Google Maps amb control lliscant com era abans i com és ara el territori. Així, assistim al floriment de polígons industrials sobredimensionats, de desenvolupaments residencials extensius, alguns d’ells deshabitats, que sovint multipliquen el teixit urbà de pobles i ciutats, a desdoblaments inútils de carreteres i, en general, a actuacions que han anat trinxant per a no res el territori espanyol i que al capdavall han estat un dels principals factors desencadenants de la pitjor crisi econòmica que ha viscut la majoria de nosaltres. No se’n salva cap comunitat autònoma ni pràcticament cap província –algunes, val a dir, lideren folgadament el rànquing de despropòsits–. Des d’A Barxa (Pontevedra) fins a Zújar (Granada), podem recórrer tot el llistat alfabètic del lateral de la pàgina per veure l’abast del balafiament territorial del país. Nación Rotonda està oberta a les aportacions dels usuaris, que hi poden penjar les imatges aèries que creguin que poden ser reveladores.


Sant Just Desvern: abans

Desvern2000


Sant Just Desvern: després

Desvern2013

Desenvolupaments urbanístics a la perifèria de Sant Just Desvern (Baix Llobregat): comparativa 2000-2013.


Autors

Redactat per: Alfons Martínez Jaume

Per saber-ne més: La Carte des Projets Nuisibles (FNE), Nación Rotonda


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 29/04/15
Acceptat a 29/04/15
Presentat el 29/04/15

Volum Més enllà del Departament, 2015
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Comportament social vinculat al territori i al medi ambient

Localització

Puntuació document

0

Visites 46
Recomanacions 0