La utilització d'impressores comporta forts impactes ambientals, no només per l'ús de tintes sinó també pel fet que sovint les impressions van directes a la paperera després d'haver estat llegides una sola vegada. Aquest malbaratament de tinta i de paper ha portat l'equip del professor Zhang, de la Universitat de Jilin, al nord-est de la Xina, a desenvolupar un paper reutilitzable que reacciona a l'aigua.

El producte creat per l'equip d'investigadors xinesos consisteix en una base de paper normal sobre la qual es diposita una capa d'oxazolidina. Aquest reactiu se situa entre dues capes de polietilenglicol (PEG) que el preserven de la humitat ambiental i eviten que entri en contacte amb la pell. La idea és que els pigments continguts a l'oxazolidina reaccionin amb l'aigua, mostrant el seu color en menys d'un segon, i que es tornin incolors de nou quan l'aigua desaparegui. Segons els desenvolupadors del producte, els cartutxos d'impressió poden ser els habituals, omplerts amb aigua en lloc de tinta, i tampoc caldria cap impressora especial: es podria fer servir qualsevol aparell d'injecció.


Imprimante

(© Le Monde)


Aquest sistema d'hidrocromia permet obtenir un text que roman perfectament llegible durant unes vint-i-dues hores en condicions normals. La impressió es pot esborrar mitjançant un simple escalfament. El mateix full de paper es pot reutilitzar fins a cinquanta vegades, tot i que la qualitat d'impressió òptima s'obté només durant els deus primers cicles. Segons els creadors del sistema, entre els estalvis de paper i els de tinta es pot aconseguir un cost disset vegades inferior al d'una impressió d'injecció de tinta sobre paper convencional, amb una qualitat similar. Pel que sembla, l'única limitació que presenta la hidrocromia amb paper reutilitzable és que de moment només permet impressions en negre, tot i que els investigadors de la Universitat de Jilin ja treballen en la creació de pigments (blau, magenta, groc i violat) aptes per a aquest nou sistema.


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 11/04/14
Acceptat a 11/04/14
Presentat el 11/04/14

Volum Més enllà del Departament, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Producció i consum sostenible

Ecodisseny i compra pública ambientalitzada

Localització

Puntuació document

0

Visites 85
Recomanacions 0