Destaquem

Tindo Solar Bus [PDF]

A Adelaide hi circula el que, segons el govern de la capital de l'estat d'Austràlia Meridional, és el primer autobús elèctric totalment solar del món. En aquest sentit, assoleix la neutralitat pel que fa a l’emissió de CO2. L’autobús, que presta un servei gratuït als habitants de la ciutat, s'anomena Tindo, paraula que en llengua kaurna significa sol.

El vehicle ha estat fabricat per la companyia neozelandesa Designline International. Disposa de mòduls de bateries del tipus Zebra (zero emissions batteries research activity, de sodi-níquel-clor (NaNiCl)), de producció suïssa, que rendeixen un màxim de 261 kWh d'energia. Són bateries d'alta capacitat energètica que poden suportar més de mil cicles de càrrega i descàrrega –l'únic desavantatge de les quals, potser, rau en el fet que gasten fins al 14% de la seva capacitat a mantenir-se a la temperatura mínima que necessiten per funcionar, que és de 270ºC.


TindoMarxa


Tindo, amb una potència màxima de 160 kW, es recarrega gràcies a les instal·lacions fotovoltaiques de la teulada de l’estació d’autobusos d’Adelaide, capaces de generar 70.000 kWh/any, i que a data d'avui són les més grans connectades a la xarxa existents a l'estat d'Austràlia Meridional. El cost de la instal·lació, uns 550.000 dòlars australians (prop de 370.000 euros), ha estat sufragat amb fons municipals i nacionals, dins les actuacions de l’Adelaide Solar City Program.

Tindo és un vehicle de 10,4 m de longitud amb capacitat per a quaranta passatgers, vint-i-set dels quals asseguts. Pot recórrer uns 200 km entre recàrrega i recàrrega, en condicions urbanes normals, i pot assolir una velocitat màxima de 76 km/h. Tindo disposa d'una estació de càrrega auxiliar, a Franklin Street, que pot proporcionar-li energia suplementària, a raó d'1 km extra d'autonomia per cada minut de càrrega. Amb el sistema de frenada regenerativa s'aconsegueix subministrament elèctric addicional. Aquest autobús, durant el seu primer any de funcionament, ha estalviat al municipi més de 14.000 l de gasoil i ha evitat l’emissió de 70.000 kg de CO2 a l’atmosfera.


TindoDarrere


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 11/04/14
Acceptat a 11/04/14
Presentat el 11/04/14

Volum Més enllà del Departament, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Eficiència energètica per passatgers

Localització

Puntuació document

0

Visites 34
Recomanacions 0