Destaquem

3000ECOMEN


En entorns on el reciclatge no existeix i on és habitual que la gent es desfaci dels residus de tota mena pel simple expedient de deixar-los al carrer, pot constituir una aproximació innovadora a la qüestió el reaprofitament d'aquests materials com a elements per a la construcció. D'aquesta manera el residu esdevé, segons com, una matèria primera de quilòmetre zero, i el problema (la llarga vida dels objectes un cop esgotada la seva funcionalitat) es converteix en avantatge (gran durabilitat). Només és qüestió de canviar-ne l'ús.


SenegalDurada

Vida llarga o durabilitat? Depèn de si ho considerem un residu o material per a la construcció.


Des de fa uns anys, alguns pobles del Senegal han vist com es reduïa de manera considerable la quantitat de residus que fitaven els camins, destruïen el paisatge o, en el millor dels casos, acabaven a l'abocador sens més. Aquest primer pas per al sanejament del paisatge ha estat possible gràcies a l'activitat de Laurent Libre, un ciutadà francès que consagra sis mesos cada any a sensibilitzar els habitants de la regió sobre el problema de les escombraries i a ajudar-los a implantar un sistema de recollida de residus que permeti recuperar-los per fer-ne edificis o mobiliari.


SenegalProcés

(© Laurent Libre)


Laurent Libre prové del món dels oficis tradicionals, i a França ha treballat com a docent en matèries relatives a la construcció. Inspirat pels principis de la biotectura, com els de les earthships, Laurent Libre ha posat en marxa al Senegal uns sistemes que, a diferència dels que apliquen altres actors de la cooperació internacional, utilitzen directament els residus sense necessitat de transformació prèvia: tot es fa servir tal qual. Naturalment, en queden exclosos els residus orgànics, que es composten.


SenegalPneus


L'activitat constructiva es complementa amb les tasques de formació de la població local. A tall d'exemple, al Senegal, durant els anys 2012 i 2013 uns quinze mil alumnes han après a fabricar mobiliari i a construir tota mena d'edificacions, per a ús privat o públic, a partir de materials pràcticament gratuïts (però no sense valor). El fet que els habitants de la zona en siguin els artífexs garanteix que els productes finals satisfaran els estàndards i les necessitats de la gent del país, que no forçosament són els que hom pot creure en altres llocs del món.


SenegalLlaunes


Diversos ministeris del Senegal s'han interessat per la tasca duta a terme a les comunitats rurals del país, i avaluen la possibilitat d'estendre aquesta manera de fer a la resta del territori nacional. També algunes ONG volen implantar-la en altres països. La mostra més palpable de l'èxit de les activitats de Libre és, potser, l'encàrrec que ha rebut per construir el pavelló hospitalari del complex penitenciari de Dakar, en el qual col·labora l'ambaixada de França al Senegal.


SenegalPresó


Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 11/04/14
Acceptat a 11/04/14
Presentat el 11/04/14

Volum Més enllà del Departament, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Valorització de materials

Valorització de residus no aprofitables com a subproductes

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Plurifuncionalitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 20
Recomanacions 0