La desceleració d'un vehicle suposa una despesa energètica que es podria compensar amb el sistema LYBRA, de la companyia italiana Underground Power.
Contents
El malbaratament de les desceleracions
L'empresa Underground Power, sorgida de la Universitat Politècnica de Milà, va néixer l'any 2010 i ja ha aconseguit ser inclosa a l'Italy Cleantech 10 del Ministeri del Medi Ambient italià. Ha estat gràcies a la seva patent LYBRA, un dispositiu modular que alhora que fa que els vehicles que circulen per sobre alenteixin la marxa n'absorbeix l'energia cinètica per transformar-la en energia elèctrica. Underground Power va presentar aquesta tecnologia per primera vegada el maig de 2012 a les jornades "Aria Nuova" de l'autòdrom de Monza, centrades en les innovacions ambientals i energètiques relacionades amb l'automòbil i la infraestructura viària.
Segons l'empresa, la desceleració d'un vehicle de 50 km/h a 20 km/h suposa una despesa d'energia de 20 Wh; considerada individualment, aquesta quantitat és minsa, però si la multipliquem pel nombre de vehicles que utilitzen una cruïlla o una rotonda amb una intensitat de trànsit normal, la quantitat d'energia perduda en forma de calor i de gasos d'escapament assoleix més de 500.000 kWh/any. Com s'ha dit, LYBRA serveix precisament per recuperar aquesta energia malbaratada absorbint l'energia cinètica del vehicle i transformant-la en elèctrica, que després pot ser acumulada in situ, utilitzada per al subministrament dels elements auxiliars de la carretera (fanals, indicadors lluminosos o cabines de peatge), o transferida a la xarxa.
En paraules dels responsables d'Underground Power, es tracta de compensar les despeses energètiques i les emissions de CO2 generades pel trànsit fent servir el trànsit mateix: segons diuen, la instal·lació de deu dels seus mòduls en una rotonda d'utilització normal podria generar 100.000 kWh/any, cosa que equival al consum elèctric de 40 famílies tipus o a la producció d'un camp fotovoltaic de 800 m2. I la implantació del sistema en llocs com els carrils de peatge podria donar resultats espectaculars: l'empresa posa com a exemple d'això els carrils de telepagament del peatge de Melegnano, al sud de Milà: si s'hi implantessin dispositius LYBRA uns 50 m abans de les barreres, es podrien produir fins a 6 milions de kWh/any -el mateix que generaria un camp fotovoltaic de 44.000 m2-, asseguren.
Característiques de LYBRA
El dispositiu LYBRA fa 10 cm d'alt, 3 m d'ample i 1 m de llarg. Es pot instal·lar com a ressalt o arran d'asfalt. Com s'ha apuntat, pot ser implantat en vies de sortida d'autopista, en accessos a cruïlles i rotondes, en carrils de peatge sense aturada (amb telepagament) o en entrades i sortides d'aparcaments: precisament en l'estacionament d'un centre comercial de Rescaldina (Milà) és on des de 2014 hi ha instal·lat el primer LYBRA en condicions de trànsit real.
Segons els seus responsables, LYBRA és un dispositiu amb baixos costos de manteniment, sense cables ni parts rotatòries. A més, el fet que sigui modular permet uns substitució ràpida de les parts que es puguin malmetre. Els materials de fabricació de LYBRA són altament resistents -suporten un pes màxim teòric de 60 t per eix, deu vegades més, de fet, que els límits de pes legals per als vehicles-. D'altra banda, el revestiment extern del dispositiu està fet de goma reciclada provinent de pneumàtics vellls, cosa que garanteix una màxima adherència i seguretat, tant per a vehicles com per a vianants. Els mòduls, val a dir, no són barats d'entrada: cadascun costa uns 7.500 euros, als quals cal afegir els costos d'implantació. Però a Underground Power asseguren que la inversió es por amortitzar en cinc o sis anys, sempre que el sistema s'instal·li en una zona amb la intensitat circulatòria suficient.
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: Underground Power