Arreu d'Europa van sorgint projectes de granges urbanes, de diferents menes però totes amb el denominador comú d'acostar la producció alimentària a la ciutadania fent alhora un ús eficient dels recursos hídrics i energètics. A continuació presentem dos d'aquests projectes, a Lió i a Berlín.


La granja urbana de Lió

El projecte lionès, anomenat FUL - Ferme Urbaine Lyonnaise, ha estat concebut per l'urbanista Philippe Audubert i compta amb el suport de l'Institut National des Sciences Appliquées (INSA-Lyon) i de la multinacional alimentària Bonduelle. El lloc exacte d'implantació de la granja FUL encara no s'ha donat a conèixer.

La granja FUL s'organitza en vertical, amb un seguit de pisos superposats equipats amb cintes transportadores; cada pis té una funció determinada: al nivell inferior hi haurà la incubadora, on els plançons iniciaran el seu cicle vital. Posteriorment, els vegetals aniran pujant pisos per acabar al capdamunt de l'edifici, on coneixeran per primer cop la llum natural tot just abans de ser venuts, arrel inclosa, en un petit terròs.

La finalitat de Projet FUL és crear una granja de conreu hidropònic amb un clima artificial que reprodueixi en interior les condicions de llum, temperatura, vent i humitat que en exterior es considerarien òptimes per als cultius. Segons els responsables de FUL, la primera d'aquestes granges podria començar a funcionar l'estiu de 2016. L'espècie triada per a l'inici de l'activitat és l'enciam, atesa la simplicitat del seu conreu i la relativa brevetat del seu cicle vital (49 dies). Es calcula que se'n podrien produir fins a 600.000 per any, cosa que implica multiplicar per deu el rendiment dels cultius tradicionals; això, en un context on les terres conreables són cada cop més escasses, on els recursos van minvant i on la pressió demogràfica cada vegada s'orienta més cap a la ciutat, no és de poca importància.


FulLogo


Recreació del projecte, amb els diferents pisos

FulÉtages

(© FUL)


Prestacions ambientals

El projecte aspira a assolir aquests objectius de manera respectuosa amb el medi ambient, raó per la qual la granja FUL prohibirà els pesticides i altres productes químics. L'edifici mateix, a més, tendirà al consum energètic zero gràcies a la recuperació de la calor de l'entorn. El consum d'aigua es redueix fins d'un 90% respecte dels conreus tradicionals. A més, la producció de quilòmetre zero permetria limitar els desplaçaments dels consumidors i d'aquesta manera reduir les emissions de CO2. I atès que els costos logístics suposen al voltant del 60% del preu de les hortalisses, els consumidors podrien beneficiar-se també d'importants estalvis econòmics amb aquesta producció agrícola urbana.


La granja urbana de Berlín

De la seva banda, a Berlín hi té la seu ECF Farmsystems, una petita companyia especialitzada en granges urbanes ecològicament eficaces. Un dels seus productes és l'ECF Containerfarm, una unitat de producció agrícola en miniatura: com indica el nom, cap en un contenidor de transport marítim. Aquestes granges-contenidor són fàcilment transportables per carretera i permeten el conreu de tota mena d'hortalisses. Dins el contenidor hi ha una cubeta de producció piscícola i a sobre d'aquesta un hivernacle per a les verdures. El sistema utilitza els residus i el CO2 de l'activitat de cria de peixos per afavorir el creixement vegetal dins l'hivernacle. Pel que fa a l'aigua, es fa servir dos cops: d'entrada, per alimentar l'aquàrium, i després per regar els cultius. La tecnologia d'hidroponia (ASTAF-PRO) és de l'Institut Leibniz d'Ecologia d'Aigües Dolces.

Segons els responsables d'ECF Farmsystems, l'estalvi d'aigua que s'aconsegueix amb aquest sistema és del 90% respecte dels conreus tradicionals, i el d'espai, d'un 70%. D'altra banda, Containerfarm és una manera de reciclar contenidors de mercaderies en desús. Existeix també la possibilitat d'integrar l'estructura en edificis preexistents per tal que es beneficiï de llur calor residual.

La companyia mira més enllà, i ja està construint un hivernacle de 2.000 m2 que utilitza els mateixos principis que els contenidors, però en una escala més gran. Se'n preveu la finalització per a desembre de 2014, i el febrer de 2015 podrien sortir a la venda les primeres produccions de peix i d'hortalisses. Vegeu-ne el procés de construcció seguint el vincle adjunt.


ECFLogo


Dos dels elements clau de la granja: aqüicultura i hidroponia

ECFAqua&Hydro


Autors

Redactat per: Alfons Martínez Jaume

Per saber-ne més: FUL - Ferme Urbaine Lyonnaise, ECF Farmsystems


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 23/12/14
Acceptat a 23/12/14
Presentat el 23/12/14

Volum Més enllà del Departament, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Producció i consum sostenible

Prevenció i control integrats de la contaminació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 35
Recomanacions 0