Destaquem

Materfad

Fundació Ascamm

El prototip de Hypermembrane que hi haurà instal·lat al llac de l'exterior de l'edifici DHUB de la capital catalana, amb finalitats decoratives i de validació, és un projecte desenvolupat pels arquitectes Jordi Truco i Sylvia Felipe, amb la col·laboració de Materfad (el centre de materials del Foment de les Arts i el Disseny). El projecte va rebre, el 2011, el suport del 7è Programa marc de la UE.

Hypermembrane s'insereix en el camp de la biomimètica i es caracteritza per la seva elasticitat i adaptabilitat formal. Té capacitat autoportant en un nombre il·limitat de posicions d'equilibri, segons els responsables del seu disseny. Més enllà de l'estructura com a tal, el projecte Hypermembrane pretén desenvolupar un programari específic de disseny i validació estructural i analitzar la viabilitat del procés de producció industrial.


HyperEsquelet

L'esquelet de Hypermembrane, en les tasques prèvies a la instal·lació.


Aquest projecte de material amb flexibilitat activa ha estat dut a terme amb la col·laboració de nombroses institucions, com ara el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE), que n'ha fet l'R+D dels models numèrics per a la simulació de comportaments de deformació, o el Centre Tecnològic de la Fundació Privada Ascamm (antiga Associació Catalana d’Empreses de Motlles i Matrius), que s'ha encarregat de l'R+D en mecatrònica (enginyeria mecànica i electrònica).


HyperMuntat

Muntatge de Hypermembrane i recreació de la instal·lació.


Precisament la Fundació Privada Ascamm, situada al Parc Tecnològic del Vallès, és responsable, també, d'una nova mescla termoplàstica per a aeronaus, presentada a París el març de 2013, i escollida pel fabricant EADS (matriu d'Airbus) com a material a implantar a partir de 2020.

Aquest nou material és fruit de la recerca d'Ascamm dins el projecte Superblend, que vol potenciar la substitució de les resines termoestables per aconseguir-ne unes de més aptes per a l'emmagatzematge prolongat, més fàcils de soldar, amb majors índexs de reciclabilitat i, sobretot, que siguin més resistents i tenaces i que permetin a la construcció aeronàutica millorar les seves prestacions sense encarir el producte. El projecte Superblend és cofinançat pel 7è Programa marc de la UE, i s'enquadra en la iniciativa tecnològica conjunta CleanSky, una associació publicoprivada creada el 2008 que pretén aportar solucions tècniques per a la minimització de l'impacte ambiental de l'aviació.


Ascamm


Les propietats mecàniques de la nova resina són semblants a les de la polieteretercetona (PEEK) que es fa servir actualment per al reforç de la fibra de carboni dels components estructurals i semiestructurals aeronàutics. Però aquest nou material necessita temperatures de processament menors, cosa que pot fer que la construcció sigui menys costosa i més respectuosa amb el medi ambient.

Aquest és només un dels diversos projectes que està duent a terme Ascamm en el camp de l'aeronàutica, en el qual ha acabat esdevenint un referent a l'estat espanyol, amb actuacions de recerca en àrees com la millora de les línies d'acoblament final en la construcció aeronàutica, els algoritmes d'optimització de les rutes de les aeronaus o els demostradors en vol de solucions passives i actives de control de càrrega i de flux de les ales dels avions.


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 19/12/13
Acceptat a 19/12/13
Presentat el 19/12/13

Volum Més enllà del Departament, 2013
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Plurifuncionalitat

Puntuació document

0

Visites 58
Recomanacions 0