Destaquem
Taisei (9è Congrés mundial CTBUH, 2012) [PDF]Japan Property Central
Reuters TV [vídeo]Spoon & Tamago [vídeo]
La companyia constructora Taisei està duent a terme la demolició de l’antic hotel Grand Prince, a Akasaka, Tòquio. Es tracta d’un edifici de quaranta plantes, construït el 1983, símbol de la bombolla econòmica japonesa d’aquells moments, que el març de 2011 va tancar les portes per la competència d’establiments més moderns.
Al marge del destí últim del solar, que pel que sembla acollirà un edifici d’oficines de 180 m i un de residencial de 90 m cap a mitjan 2016, el més notable en aquesta actuació és l’ús del Taisei Ecological Reproduction System (Teco-Rep), un sistema de demolició caracteritzat per la instal·lació d’una bastida que amaga a la vista la part superior de l’edifici que s’està demolint, alhora que imita les finestres originals de la construcció. D’aquesta manera, el procés es fa menys evident: senzillament, sembla com si la torre s’anés arronsant mica en mica, des de dalt.
L’hotel va minvant: a l’esquerra, novembre de 2012; a la dreta, un mes després.
Aquest projecte de demolició és el de proporcions més grans emprès mai al Japó fent servir aquesta tecnologia. En el desmuntatge de l’hotel Grand Prince s’hi han implantat mesures de reducció de soroll i de pols, així com proteccions contra el vent i els sismes que puguin tenir lloc durant el procés, que, a un ritme de cinc dies per cada planta demolida, hauria de finalitzar cap a maig de 2013.
El desmuntatge va començar el juny de 2012, amb la retirada dels elements interiors i dels asbests. El mes d’agost es va alçar al capdamunt de l’edifici la característica bastida suspesa, la primera funció de la qual va ser permetre la instal·lació de les pantalles acústiques i de la coberta temporal, de lona, que evita la dispersió de la pols. Aquesta bastida, de prop de 1.500 t de pes, així com la coberta provisional esmentada, se sustenta amb quinze pilars temporals de 20 m, ja que els pilars originaris de l’hotel eren massa febles com per poder-ne retirar un nombre considerable sense comprometre l’estructura sencera.
La combinació d’aquests diferents elements permet reduir la quantitat de pols que s’allibera al medi en un 90%, i minorar en 15 dB el nivell sonor de les actuacions de demolició. En entorns urbans tan densament poblats com Tòquio, aquestes dades són rellevants.
Els treballs de l’interior.
Altres característiques de Teco-Rep són que no cal aturar les tasques de demolició per culpa del mal temps, atesa la presència de la coberta provisional; o el fet que les grues que treballen a l’interior de l’obra empren el pes de les seves càrregues –de manera semblant a la frenada regenerativa dels vehicles– per produir part de l’electricitat necessària per a la il·luminació i la maquinària de l’indret.
Segons Taisei, el sistema Teco-Rep només és rendible en termes de cost i de temps per a edificis de més de 100 m. Com que molts dels vuit-cents edificis d’aquestes dimensions que existeixen actualment al Japó tenen més de vint anys i no reuneixen les condicions que s’exigeixen actualment pel que fa a alçades de sostres i a resistència sísmica, cosa que els condemna a desaparèixer, la companyia creu que el seu sistema de demolició pot esdevenir força present al país en els propers anys.
A l’esquerra, detall de la bastida adossada a l’exterior de l’edifici; a la dreta, descens dels materials cap a la planta baixa, pel forat de la llosa de tots els pisos.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume