Destaquem

Baca Architects

Projecte LifE

Projecte CAN

"Cities and Flooding..." [PDF]

BacaMarlow

L’aspecte de la casa amfíbia de Marlow, segons el projecte de Baca Architects


A Marlow (Buckinghamshire, Anglaterra), a la vora del Tàmesi, l’estudi d’arquitectes Baca ha fet realitat l’encàrrec d’un particular: una casa amfíbia, un edifici que reposa sobre el terra, amb fonaments ferms, però que és capaç de surar dins la seva dàrsena, com una boia, quan es produeix una inundació. La casa amfíbia de Marlow va ser autoritzada pels organismes locals atès que s’ubica en una parcel·la que ja havia acollit construccions anteriors, raó per la qual s’entén que el risc d’inundació, malgrat existir-hi, hi és limitat (la categoria concreta de l’indret és de plana funcional d’inundació).

La lleugera estructura de fusta reposa en una base flotant de formigó emmarcada pels fonaments fixos de la resclosa. En cas d’inundació, la base de formigó s’eleva, fent les funcions de pontó flotant, de manera que, subjecta en tot moment a quatre guies verticals, la casa sura sobre les aigües que van omplint la resclosa. La base de formigó té una vida útil d’aproximadament cent anys.


BacaEsquema


Aquest sistema es complementa amb altres mesures que ajuden a gestionar l’amenaça de les inundacions: per exemple, en un exercici de paisatgisme intuïtiu, el jardí de la casa s’ha dissenyat amb quatre nivells que, arribat el cas, es van negant successivament, de manera que actuen alhora com a alarma davant inundacions i com a mesurador de nivell de les aigües, com s’aprecia a la imatge:


BacaAbansDesprés


Val a dir que, ara com ara, els preus d’aquesta mena de construccions són de l’ordre d’un 25% més alts que els de les convencionals (a tall d’exemple, la casa amfíbia de Marlow va costar 1,5 milions de lliures). Malgrat això, és de preveure que la generalització eventual d’aquest tipus de sistemes en permetrà futures baixades de costos.

El mateix estudi Baca, de fet, desenvolupa actualment més projectes amfibis, com el de Vitry-sur-Seine (França), amb 37 ha, o diverses edificacions amb resiliència davant les inundacions a Norwich (Anglaterra). Baca és també responsable dels projectes LifE (Long-term Initiatives for Flood-Risk Environments) i CAN (Climate Adaptive Neighbourhoods). Ha contribuït a més a l’estudi “Cities and Flooding: A Guide to Integrated Urban Flood Risk Management for the 21st Century”, encarregat pel Banc Mundial.


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 08/04/13
Acceptat a 08/04/13
Presentat el 08/04/13

Volum Més enllà del Departament, 2013
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 56
Recomanacions 0