Es troba en fase de tramitació administrativa el projecte de Gas Natural Fenosa de construir un magatzem subterrani de gas en coves salines a la comarca del Bages, concretament en una zona propera a la riera de la Codina, entre Balsareny i Navàs. S’espera que el procediment administratiu estigui enllestit el 2014.
Ubicació de les vuit cavitats (cercles vermells); en blau, els conductes de lixiviació; en verd, els gasoductes de connexió (© Gas Natural Fenosa)
L’actuació va fer les primeres passes l’any 2011, amb treballs previs d’investigació. Però ja des de 2008, amb la col·laboració d’Iberpotash, Gas Natural Fenosa venia fent prospeccions per determinar la presència d’hidrocarburs a la zona de les Pinasses, al Bages. Els resultats van ser negatius, però malgrat tot es va constatar la idoneïtat geològica de la comarca per allotjar instal·lacions subterrànies d’emmagatzematge, atès que la sal és totalment estanca. Aquestes instal·lacions en zones salines suposen a Europa prop de la quarta part dels espais d’emmagatzemament subterrani de gas (en són altres possibilitats els aqüífers o els jaciments en desús), i són habituals a països europeus com Alemanya, el Regne Unit, França, Dinamarca, Polònia o Portugal. Aquest del Bages serà el primer a Catalunya.
El projecte suposarà una inversió total de prop de 350 milions d’euros. S’espera que les primeres injeccions de gas a les dues cavitats inicials siguin una realitat el 2017. En les tasques de construcció del dipòsit, que s’allargaran fins a 2025, al ritme de dues cavitats cada trenta mesos, hi intervindran prop de dos-cents treballadors. Una vegada en funcionament, el magatzem subterrani generarà quaranta llocs de treball estables. Val a dir a més que l’activitat d’emmagatzematge no interfereix amb les feines extractives d’Iberpotash a la zona.
El magatzem subterrani constarà de vuit cavitats de 80 m de diàmetre i de 200 m d’alçada cadascuna, totalment privades d’oxigen, ubicades en les estructures salines del subsòl de la zona, a fondàries d’entre 600 m i 900 m.
Aquests dipòsits han de servir per garantir, a llarg termini, el subministrament i les reserves de gas en casos d’emergència, sense haver de dependre exclusivament de la capacitat d’emmagatzematge de gas natural liquat del port de Barcelona. A banda de la flexibilitat operativa, el fet de poder reservar quantitats importants de gas hauria de permetre situar Catalunya com a hub de gas i fer possible que els operadors incideixin en la regulació del preu de mercat del producte, a més de facilitar l’intercanvi comercial de gas al sud d’Europa, especialment quan estarà enllestit el gasoducte Midcat, que vertebra el país pel que fa al gas i que, eventualment, connectarà amb França.
El dipòsit, amb una vida útil mínima de quaranta anys, tindrà una capacitat de 500.000 m3de gas (equivalents a 3.200 GWh, 400 GWh per cavitat), capaç de satisfer les necessitats globals de Catalunya durant catorze dies, o durant cent quaranta si ens cenyim al consum domèstic.
El projecte ocuparà 10 ha, fora de nuclis habitats, en un espai delimitat de 1.000 ha. En superfície disposarà de dues naus de 2 ha cadascuna. La construcció del magatzem obliga a fer-hi arribar un gasoducte soterrat, de 26", des de Terrassa, a 45 km; i una línia elèctrica des de Sallent, a 7 km.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume