Es preveu que a començament de 2013 entri en funcionament, entre Juneda i Castelldans, prop de les Borges Blanques, a les Garrigues, la primera central mundial que combinarà energia solar termoelèctrica i energia de biomassa.
La planta, anomenada Termosolar Borges, serà a més la primera planta de concentració de radiació solar de la zona nord de la península Ibèrica. El lloc escollit per implantar-la respon al fet que aquesta zona de la plana lleidatana constitueix, malgrat les boires hivernals, una de les de millor radiació solar de l’estat, després del desert d’Almeria.
Els promotors de la planta Termosolar Borges (Abantia i Comsa Ente) tenen intenció de finalitzar-ne les obres l’estiu de 2012 i posar les instal·lacions a prova fins a les acaballes del mateix any.
La construcció de la planta tira endavant gràcies a la concessió d’un crèdit de prop de cent milions d’euros, a retornar en dinou anys, que diverses entitats bancàries i organismes públics de crèdit (ICF i ICO) han atorgat als socis de la UTE Termosolar Borges. A aquesta quantitat cal afegir-hi prop de cinquanta milions d’euros més fins completar el pressupost de les instal·lacions.
En els treballs de construcció del camp solar i dels edificis del bloc de potència hi participen prop de dues-centes persones, i quan la central entri en funcionament generarà trenta llocs de treball directes i una cinquantena més d’induïts.
Vista aèria de Termosolar Borges
Termosolar Borges ocupa una parcel·la de 96 ha i consta de 2.688 paràboles. Els col·lectors, que fan 5,5 m de diàmetre i 12 m de llargada cadascun, es munten in situ, en un taller de prop de 10.000 m2.
Algunes de les 2.688 paràboles del camp solar
Un cop en funcionament, Termosolar Borges tindrà una potència de 22,5 MW i produirà 98.000 MWh, equivalents al consum mitjà d’unes 27.000 llars. Permetrà evitar l’emissió de 24.500 t/any de CO2. Com s’ha dit, les instal·lacions tenen la singularitat de complementar-se amb una planta de biomassa, que s’alimentarà principalment de residus agrícoles i d’aportacions de pinedes, fagedes i alzinars, i que farà possible que se segueixi generant electricitat en horari nocturn.
En verd clar, el bloc de biomassa i el bloc tèrmic
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume