La filial catalana d’AWS TruePower lidera el Projecte H2Ocean, que pretén construir una plataforma oceànica multiús, on s’hi conjuguin la generació d’energies renovables i l’activitat econòmica. El Projecte compta amb la col·laboració de diverses institucions i agents privats d’Alemanya, Dinamarca, Itàlia, el Regne Unit i Espanya. Té una durada prevista de tres anys i un pressupost de 6 milions d’euros, 4,5 dels quals provenen del 7è Programa marc de la Unió Europea, dins la convocatòria Ocean of Tomorrow 2011, que ha reconegut en el Projecte les oportunitats que ofereix pel que fa a optimització en l’ús de l’espai i la minimització dels impactes mediambientals que solen provocar les instal·lacions energètiques i les infraestructures en alta mar.

  Concretament, la plataforma H2Ocean, amb prop d’1 km de longitud i 300 m d’amplada, hauria de servir per generar hidrogen a partir de l’energia eòlica i la de les ones, així com per emmagatzemar-lo i expedir-lo cap a la costa. També es preveu que pugui allotjar activitats lligades a l’aqüicultura multitròfica, al subministrament d’aigua potable, a la detecció meteorològica, marítima i aèria, i als serveis a la navegació, en un únic entorn sostenible econòmicament i ambientalment.

  Potser l’aspecte més innovador de la plataforma multiús és que s’hi ha optat per desvincular la producció de l’energia del seu consum: d’aquesta manera, s’eviten els problemes de desequilibri de la xarxa i esdevenen innecessaris els cables submarins fins a terra ferma, la instal·lació dels quals sempre és costosa. La forma d’aconseguir-ho consisteix a transformar en hidrogen l’excedent d’electricitat generada, perquè sigui fàcil d’emmagatzemar i de transportar a la costa, en piles.

  En els propers anys, els diferents partícips del Projecte hauran d’enllestir el disseny de la plataforma, determinar-ne el sistema d’ancoratge, i escollir els llocs més adients on implantar-la. Probablement s’acabarà optant pel Mediterrani.


imatge_1

Els diferents elements de la plataforma (malauradament, de moment no hi ha disponibles imatges de més bona resolució): en taronja, contenidors d’emmagatzematge d’hidrogen; en blau, contenidors d’aigua dolça; les peanyes verdes són aerogeneradors i les blaves radars, tots dos se sustenten sobre generadors d’energia de les ones –rectangles verds–; les taques blanques i verdes, instal·lacions d’aqüicultura; els tubs blaus, tancs de transport. Imatge © de VirtualPIE Ltd.


Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Back to Top

Informació del document

Publicat a 26/07/12
Acceptat a 26/07/12
Presentat el 26/07/12

Volum Més enllà del Departament, 2012
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Localització

Puntuació document

0

Visites 19
Recomanacions 0