Dins el marc del Projecte europeu CLEAN, el setembre de 2011 s’inaugurà a les instal·lacions de Palwaste Recycling SL (Grup StoraEnso, companyia paperera) de Castellbisbal (Barcelona) una nova planta de reciclatge integral d’envasos Tetra Pak. El Projecte, desenvolupat totalment a Catalunya, es va iniciar el 2003. Ha comptat amb la participació d’enginyers catalans, neerlandesos i mexicans, i ha tingut a més el suport de l’empresa de tecnologies del reciclatge i revaloració de residus especials Alucha. CLEAN ha suposat una inversió de prop de 8 M€ i ha donat feina a quinze persones. Es preveu que la tecnologia recentment implantada a Castellbisbal pugui ser exportada a altres plantes del Grup StoraEnso arreu del món.
Les instal·lacions, amb una capacitat de tractament de 30.000 t/any, són les úniques del món que poden reciclar en la seva totalitat el plàstic (polietilè), l’alumini i el cartró dels envasos del tipus Tetra Pak. Això permet aprofitar tot el valor dels components dels embalatges i possibilita la desaparició total de residus resultants. Val a dir que fins no fa gaire el rendiment màxim de les plantes de reciclatge d’aquests materials eren aproximadament d’un 75%.
El procés CLEAN es basa en la piròlisi (escalfament per descompondre el material, en absència d'oxigen): un cop separades les làmines d'alumini i plàstic dels envasos, són introduïdes a la cambra de calor, on el polietilè es converteix en un gas calent i l'alumini queda net i llest per a un nou ús, prèvia la seva transformació en briquetes. S'aconsegueix d'aquesta manera un important estalvi energètic, atès que la producció d'alumini nou implica un alt consum d'energia. Per la seva banda, el gas calent s'extreu de la càmera i es processa: a causa del canvi de temperatura, una part del gas roman com a tal, mentre que la resta es converteix en oli líquid. Tots dos materials es poden emprar posteriorment en altres processos industrials: gràcies al seu gran poder de combustió, una part del gas i l'oli s'utilitza per alimentar la càmera de piròlisi, i una altra s'usa per generar el vapor necessari per fer funcionar la planta de reciclatge del cartró dels envasos, annexa, la qual cosa redunda en importants estalvis d'aigua. El gas sobrant es pot emprar per generar electricitat que s'alliberarà a la xarxa general.
Per la seva innovació i rellevància mediambiental, el Projecte CLEAN ha rebut diversos reconeixements internacionals, entre els quals el premi The Best of the Best, del Programa Environment-LIFE de la Comissió Europea (2010), i el European Paper Recycling Award de 2011, atorgat per la Confederació Europea d’Indústries Papereres (CEPI).
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume