A Europa funcionen diverses plantes experimentals de generació d’energia elèctrica a partir de les ones del mar; però des de juliol de 2011 n’existeix una a Mutriku (Guipúscoa) connectada a la xarxa elèctrica de distribució.
Aquesta planta és fruit de la col·laboració de dos departaments del Govern Basc: aprofitant que el d’Obres Públiques havia de dur a terme la construcció del dic de recer del port de la localitat, el d’Indústria proposà d’instal·lar-hi la planta a dins. El resultat és que el sistema queda pràcticament ocult. La planta de Mutriku ha suposat un sobrecost de prop de 6 M€ respecte del projecte original de simple reforma del dic. Ha rebut fons del 6è Programa marc de la Unió Europea.
La planta d’energia de les onades de Mutriku ocupa uns 100 m lineals, en cota -5, dins el nou dic de recer del port de la localitat. Es poden consultar els detalls tècnics de l’actuació a la pàgina de l’Ens Basc de l'Energia.
La planta de Mutriku funciona amb un sistema de columna d’aigua oscil·lant (OWC, per les sigles en anglès), desenvolupat per l’empresa escocesa Wavegen, especialitzada en l’aprofitament de l’energia de les ones. A grans trets, l’operació de la central es basa en la pressió que exerceix l’onatge sobre setze cambres d’aire ubicades dins el dic: l’onada fa que l’aire de la cambra ascendeixi i passi per una turbina generadora (a 3.000 rpm); igualment, quan l’onada es retira, l’aire és succionat i torna a fer que es mogui la turbina. Cal assenyalar que durant el procés l’aigua marina mai entra en contacte amb els elements elèctrics de la instal·lació. Lògicament, en absència d’onatge les turbines deixen de funcionar, però malgrat tot s’espera que les de Mutriku puguin operar durant unes 2.000 hores l’any i que els seus setze turbogeneradors rendeixin uns 600.000 kWh/any i evitin l’emissió a l’atmosfera d’unes 600 t de CO2.
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume