Destaquem
Vincent Callebaut Architectures
El projecte Anti-smog consisteix en dos edificis: el primer, anomenat solar drop, és una estructura el·líptica que reposa sobre un antic traçat ferroviari i combina, a l’exterior, 250 m2 de panells solars i superfícies recobertes de diòxid de titani (TiO2). Mentre que els panells produeixen tota l’energia elèctrica que necessita l’edifici, el diòxid de titani reacciona amb els compostos orgànics de l’aire i redueix, amb el concurs de la radiació ultraviolada solar, la contaminació de la zona, provinent sobretot de la via de cintura perifèrica de París. Solar drop també disposa de recobriment vegetal a la teulada, amb funcions de captació d’aigua de pluja per subvenir a les necessitats hídriques de l’edifici, entre les quals hi ha l’abastiment de la llacuna interior que presideix la sala central.
El segon component del complex és la wind tower, d’uns 45 m d’alçada, que emergeix de les aigües del canal de l’Ourcq. A la façana helicoïdal s’hi alternen la vegetació i les turbines eòliques de rotor vertical (VAWT, vertical axis wind turbines) que capten els corrents urbans predominants a la zona del canal. A l’interior de la torre, una rampa porta els visitants fins al terrat.
Aquesta formulació teòrica de Vincent Callebaut Architectures pretén dignificar una zona industrial en decadència, dotant-la d’un equipament singular d’ús públic –sales d’exposicions, museus–, amb un clar component didàctic i de conscienciació. Alhora, el projecte Anti-smog intenta demostrar la viabilitat de les solucions proposades, no només per aconseguir l’autosuficiència dels seus edificis sinó, anant una mica més enllà, per contribuir a esmenar els problemes de pol·lució propis del seu entorn urbà.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume