El canvi climàtic afectarà Europa de diferents maneres. Per donar una visió general del repte que suposarà per a les ciutats europees l’adaptació a aquest canvi, l’Agència Europea del Medi Ambient (European Environment Agency, EEA) ha publicat tot un seguit de mapes interactius detallats que permeten que l’usuari explori les dades de més de cinc-centes ciutats de tot Europa.

S’espera que el canvi climàtic faci augmentar la freqüència i la intensitat de les inundacions fluvials, així com dels episodis de temperatures extremes a moltes parts del continent. Si, per exemple, les pluges intenses fessin que els rius cresquessin un metre, quines ciutats europees tindrien més risc d’inundació? O, durant una onada de calor, quines són les ciutats que podrien proporcionar-hi un cert alleujament per disposar d’àrees verdes extenses? I quins dissenys urbans, en canvi, agreujarien els efectes de l’onada de calor? En suma, quina és la capacitat de les ciutats europees per adaptar-se al canvi futur i gestionar-ne els impactes?

L’informe de l’EEA “Urban adaptation to climate change in Europe”, de lectura molt recomanable, intenta proporcionar respostes inicials a preguntes com les formulades abans.


imatge_1

Estudi “Urban adaptation to climate change in Europe”: increment i decrement de fenòmens meteorològics lligats al canvi climàtic, en diferents zones del continent.


Molts dels mapes que apareixen a la publicació, a més, ara són accessibles a través del servei interactiu d’informació Eye on Earth, on l’usuari pot copsar ràpidament quins són els reptes adaptatius que hauran d’assumir les ciutats europees en el futur. Per exemple, tot seguit es mostra una imatge del mapa sobre vulnerabilitat a onades de calor:

 

imatge_2

En aquest mapa hi apareixen tres capes principals d’informació: el percentatge d’àrees verdes i blaves que podrien proporcionar alleujament durant una onada de calor; la densitat de població a cada zona urbana, directament relacionada amb factors com la disponibilitat de zones verdes, el volum edificat i la calor antropogènica, que poden accentuar l’efecte d’illa de calor; i models de projecció climàtica amb el nombre de nits tropicals i dies calorosos, horitzó 2071-2100.


Aquestes noves eines de consulta són només algunes de les moltes que es poden trobar a la plataforma Climate-ADAPT de l’EEA i la Comissió Europea, un banc de dades exhaustiu sobre l’adaptació d’Europa al canvi climàtic.


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Back to Top

Informació del document

Publicat a 18/12/12
Acceptat a 18/12/12
Presentat el 18/12/12

Volum Més enllà del Departament, 2012
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Eixos instrumentals

Previsió

Vulnerabilitat territorial

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació meteorològica

Localització

Puntuació document

0

Visites 99
Recomanacions 0