A la ciutat bavaresa de Munic ha tingut lloc recentment l'entrada en funcionament de la primera fase d’una central elèctrica virtual, que millorarà l'eficiència en la generació i distribució elèctrica, i que és fruit de la col·laboració de la companyia Siemens i de l’empresa pública de serveis Stadtwerke München, gestora de la xarxa elèctrica de la ciutat.
La planta d’energia virtual consisteix bàsicament a agrupar tot un seguit de fonts d’energia gestionant-les com si en fossin una de sola. En aquesta primera fase, els elements integrats, tots ells a la regió de Munic, han estat sis unitats de cogeneració, que sumen una potència de 8 MW, així com cinc petites unitats hidroelèctriques i un parc eòlic, que sumen 12 MW d'electricitat procedent de renovables més. A llarg termini hom espera incorporar a la central virtual noves plantes de generació. De moment, les instal·lacions susceptibles de connectar-s'hi són les que apareixen tot seguit:
Plantes de generació d'electricitat d'Stadtwerke München a la regió de Munic (© SWM). Llegenda: regió urbana de Munic; xarxa de calefacció centralitzada (vapor); xarxa de calefacció centralitzada (aigua calenta); zona de cobertura de la calefacció centralitzada; cogeneració; planta de biogàs; central hidroelèctrica; central solar; geotèrmia; central termoelèctrica; central tèrmica; central eòlica.
L’element principal de la central virtual és el DEMS (distributed energy management system– sistema de gestió d’energia distribuïda) creat per Siemens, que millora la fiabilitat de la planificació i la previsió de generació descentralitzada d’energia, per aconseguir la gestió òptima de les fonts energètiques i de les càrregues. El DEMS permet operar el conjunt de plantes amb més eficiència que gestionant-les una a una.
La peça clau del DEMS són les tecnologies de la informació i la comunicació: el flux de dades constant, amb anàlisi de variables com les previsions meteorològiques, la demanda d’energia o el preu de l’electricitat, és el que permet que instal·lacions disperses, descentralitzades, funcionin de manera coordinada, centralitzada. Partint de les dades obtingudes, el DEMS elabora per a cada unitat de producció energètica, en temps real, un programa de generació que minimitzi els costos econòmics i ecològics, i en fa el seguiment.
Esquema d'una central elèctrica virtual gestionada amb el distributed energy management system (DEMS) © Siemens
L’intercanvi de dades entre el DEMS i els elements dispersos que gestiona es fa mitjançant el protocol estàndard de dades TCP-IP, a través de la infraestructura LAN, WAN, GPRS o ISDN ja existent.
Aquesta xarxa energètica intel·ligent, optimitzant la generació, proporciona el màxim benefici possible als operadors de les plantes de producció integrades en el sistema. També hauria de permetre, més endavant, gestionar de manera satisfactòria els negawatts(actualment difícils de quantificar si no és amb sèries temporals extenses) per, eventualment, retribuir-los.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume