Els carrers estrets no són un problema per als vehicles de Vanapedal


El mes de setembre de 2010 va iniciar la seva activitat a Barcelona la companyia Vanapedal http://www.vanapedal.es, formada per quatre socis, dedicada al transport urbà de mercaderies en tricicle. Les proves pilot del servei, realitzades al barri de la Barceloneta, van consistir a fer el repartiment a domicili per a una coneguda cadena de supermercats (tot i que Vanapedal ofereix recollides i lliuraments intraurbans de tota mena de productes i mercaderies, tant per a particulars com per a empreses).

El transport urbà de mercaderies convencional fa servir vehicles motoritzats sobredimensionats (pesen més d’1,5 t i solen transportar tot just uns 150 kg de càrrega, de mitjana), altament contaminants, sorollosos i voluminosos, que generen embussos i entorpeixen els fluxos. A parer dels socis de Vanapedal, no té gaire sentit mantenir aquest model de logística urbana en ciutats com Barcelona, compacta i amb gran diversitat d’usos, amb moltes zones de carrers estrets, sovint limitats horàriament, que constitueixen autèntics maldecaps per als vehicles de mercaderies tradicionals.

Enfront d’aquests problemes, Vanapedal vol fer-se un lloc en la darrera baula de la cadena logística urbana, l’anomenada última milla. Els socis de Vanapedal creuen que, sota el llindar dels 150 kg de mercaderies, és factible emprar el tricicle, que a més presenta altres avantatges: pot accedir a llocs que estan vetats als vehicles de mercaderies habituals, per condicionants físics o horaris, i no fa soroll, no contamina ni sobreocupa l’espai públic. En plans més intangibles, els promotors de Vanapedal creuen que el sistema fomenta el comerç de proximitat i el tracte personalitzat amb els clients, i que afavoreix la manera de vida slow.

Els tricicles que utilitza Vanapedal pesen uns 100 kg, disposen d’una caixa tancada posterior d’1,5 m3 de capacitat i 180 kg de càrrega màxima, tenen un motor elèctric auxiliar de 250 W, desenvolupen una velocitat mitjana de 4 km/h i eviten (segons dades de l’Institut Basc de Logística) l’emissió de 2 t de CO2 l’any. Hi ha possibilitat d’enganxar un remolc de càrrega al darrere del contenidor. Comparant-los amb altres vehicles elèctrics de repartiment, són més barats de comprar i de mantenir, i poden utilitzar els carrils bici, la calçada i les zones de vianants, segons sigui el cas. Val a dir però que aquesta mena de vehicles, pel seu fi, es mou encara en un àmbit de certa alegalitat.

 

Martinez 2011v-mes-enlla-vanapedal-mes enlla vanapedal 04.jpg

Dibuix amb mides dels laterals i de la part posterior del vehicle

  Vanapedal té previst crear una xarxa de microplataformes de distribució ubicades de manera que permetin la redistribució modal de mercaderies, de furgoneta a tricicle, per al posterior repartiment per zones prohibides a les furgonetes. També vol augmentar la plantilla i diversificar la tipologia de vehicles emprats per adaptar-se millor a cada tipus de servei. Una de les maneres en què espera finançar-se l’empresa per aconseguir els objectius esmentats és el lloguer dels tricicles com a suports publicitaris, preferentment per a anunciants amb responsabilitat social o mediambiental, que podrien instal·lar la seva publicitat als laterals i a la saga de la caixa contenidora: uns 3,7 m2 en total, visibles per zones geogràfiques relativament extenses i a molt baixes velocitats, cosa que n’augmentaria l’impacte.

 

Martinez 2011v-mes-enlla-vanapedal-mes enlla vanapedal 02 03.jpg

Imatges dels tricicles

    Destaquem

Vanapedal Televisió de Catalunya (vídeo) El Periódico de Catalunya, edició de 27 d’octubre de 2010 Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP)

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/04/11
Presentat el 01/04/11

Volum Més enllà del Departament, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Localització

Puntuació document

0

Visites 48
Recomanacions 0