Superfície exterior envidriada, per aprofitar la llum solar

Superfície exterior envidriada, per aprofitar la llum solar


El 18 d’octubre de 2010 es va inaugurar a l’aeroport de Barcelona – El Prat un nou hangar de manteniment, que va entrar en funcionament el novembre del mateix any. Va ser el resultat d’un projecte conjunt d’Iberia Mantenimiento i el Consorci de la Zona Franca, que hi van aportar el 75% i el 25%, respectivament, dels 24 MEUR de cost de la instal·lació.

Juntament amb la renovació i ampliació de les terminals aeroportuàries i amb l’obertura de noves rutes a Miami i São Paulo, prevista per al març de 2011, aquest nou equipament hauria de servir per fer de l’aeroport del Prat un hub aeri intercontinental.

Es preveu que quan estigui a ple rendiment, cap a començament de 2012, a l’hangar s’hi podran revisar tres aparells alhora (transitòriament s’hi podrà fer el manteniment de dos). L’edifici generarà uns dos-cents llocs de treball directes, i uns altres tants d’induïts, la majoria dels quals d’elevada especialització i qualificació professional. De moment, l’hangar ha arrencat amb seixanta persones, la meitat de les quals han estat de nova contractació, i la resta promogudes o traslladades.

L’hangar, situat a la capçalera de la pista 20 de l’aeroport del Prat, s’alça sobre una parcel·la de 24.000 m2 i té una planta ovalada de 13.200 m2. Presenta una alçada exterior de 40 m i una d’interior de 25 m, amb una longitud de pas i una superfície útil per a aeronaus de 151 m i d’11.200 m2, respectivament. La instal·lació disposa de dotze portes de 300 m2 i 40 t cadascuna. A l’interior hi ha més de dotze mil barres de sostre, amb més de tres mil punts d’unió. Per al confort del personal s’hi han instaurat solucions innovadores, com les vuit arquetes de subministrament soterrades que s’aixequen sota petició, o sistemes de transport elevat amb quatre ponts grua que permeten la feina en tota l’alçada i l’àrea de l’edifici. Pel que fa a la seguretat, la infraestructura disposa de gairebé dos-cents cinquanta generadors d’escuma contra incendis i d’un dipòsit d’aigua de 1.500 m3, que s’abasteix d’aigües freàtiques, pluvials i residuals. S’ha tingut cura a més d’aprofitar al màxim la llum solar per treballar-hi, i d’aquí la gran superfície envidriada exterior. Pel que fa a la climatització, s’hi ha instal·lat bombes geotèrmiques i terra radiant amb aprofitament de l’energia solar i de la inèrcia de l’aigua dels dipòsits.

L’hangar és capaç d’acollir dos avions de fusellatge ample (Airbus A340, per exemple), tres de fusellatge mitjà (Boeing B757, per exemple), quatre de fusellatge estret (Airbus A320, per exemple) i, fins i tot, una unitat del qual a data d’avui és l’avió comercial més gran del món, l’Airbus A380. Hom preveu que el nou edifici de manteniment s’especialitzi en revisions de tipus C, amb un cost de fins a 300.000 €, que es duen a terme cada divuit mesos i comporten unes sis mil hores de feina, atès que s’hi comproven i reparen la totalitat dels sistemes de l’aeronau (aviònics, electrònics, pneumàtics, aire condicionat, rodes i frens, motors, ales, cabina, estanquitat, etc.), a fi de restituir l’aparell a un estat proper a l’original. Al nou hangar s’hi faran també revisions de tipus A, més genèriques, que es duen a terme cada sis-centes hores de vol.

 

Hangar_02

     Treballs d’acabat de les instal·lacions interiors

 

Hangar_04

  Una de les dotze portes de l’hangar

 

Hangar_06

Airbus A340 de la companyia Iberia, al nou hangar, el dia de la inauguració

 

Hangar_05

  L’hangar, finalitzat, amb la característica forma oval

  Destaquem

El Periódico de Catalunya, edició de 19 d’octubre de 2010Consorci de la Zona FrancaIberia

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/04/11
Presentat el 01/04/11

Volum Més enllà del Departament, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Plurifuncionalitat

Equipaments singulars

Xarxa aeroportuària

Creixement dels aeroports comercials

Localització

Puntuació document

0

Visites 84
Recomanacions 0

Compartiu aquest document