Aspecte edifici final


El primer edifici oficialment sostenible de Catalunya s’alça a la plaça d’Europa de l’Hospitalet de Llobregat. Es tracta d’una construcció de 5.500 m2, amb quatre plantes sobre rasant i tres de subterrànies, dissenyada per l’equip d’arquitectes RCR, d’Olot, que ha merescut la certificació Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) del Green Building Council dels Estats Units, distinció mundial que homologa la sostenibilitat dels edificis.

L’edifici, promogut per Layetana Immobiliària, està destinat a oficines, i va entrar en servei el maig de 2010, amb preus de lloguer similars als dels entorns. Actualment acull la seu de la companyia aèria Spanair.

L’edifici no genera contaminació lumínica i està construït amb materials reciclables: acer reciclat, vidre i fusta certificada. Per aconseguir la certificació LEED ha calgut, a més, optar per materials d’origen proper (no més de 800 km; per exemple, l’acer prové de Bilbao). Els pilars d’acer laminat emergeixen a l’exterior i sostenen l’estructura, i, alhora que alliberen de columnes els espais interiors, protegeixen de la radiació solar excessiva, amb el concurs, també, de persianes automàtiques. La climatització es fa per inducció, sense filtres ni motors. L’aigua s’escalfa amb energia solar. L’edifici aprofita les aigües pluvials i les grises. El 75% de la superfície interior es pot beneficiar de llum natural.

Pel que fa als aparcaments, ubicats als soterranis, disposen de places per a vehicles elèctrics, equipades amb carregadors de bateria, i de dutxes per a qui esculli anar a la feina en bicicleta. D'altra banda, el sistema d’assignació de places pren en consideració el tipus de vehicle, el consum i el nombre d’ocupants: els que facin un ús més eficient de l’energia gaudiran de places més properes a les escales i als ascensors.

Aquestes i altres mesures haurien de permetre deixar d’emetre a l’atmosfera prop de 600 t de CO2 per any, cosa que més endavant, si s’arriba a fer pagar per emissions, es traduirà en uns 8.000 EUR d’estalvi anuals, als quals cal sumar l’estalvi energètic global, xifrat en un 67%, i el d’aigua, del 73% respecte d’un edifici convencional: tot plegat pot arribar a suposar uns 125.000 EUR anuals menys en despeses de serveis i manteniment.

                     

Martinez 2011m-mes-enlla-Spanair-mes enlla 9 imatge 2.jpg

 

Martinez 2011m-mes-enlla-Spanair-mes enlla 9 imatge 3.jpg

                                    A mitjan construcció edifici                               Aspecte de l'edifici gairebé acabat

  (Fonts: El Periódico de Catalunya (13 d’abril de 2010), http://www.elperiodico.cat; La Vanguardia' (10 d’abril de 2010), http://www.lavanguardia.es; ERF Gestió i Comunicació Ambiental, http://www.erf.cat; SkyscraperCity, http://www.skyscrapercity.com)


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/04/11
Presentat el 01/04/11

Volum Més enllà del Departament, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Plurifuncionalitat

Sostenibilitat

Planificació urbanística

Reurbanització

Processos de nova urbanització

Remodelació del sòl industrial

Localització

Puntuació document

0

Visites 19
Recomanacions 0