Recentment s’han presentat a Catalunya dos nous sistemes que ajuden a trobar places lliures d’aparcament per al cotxe.

1. El sistema FastPrk, desenvolupat per la Universitat Autònoma de Barcelona, el Centre Tecnològic de Comunicacions de Catalunya i l’empresa WorldSensing, localitza places buides d’aparcament urbà a través de dispositius amb connexió a la xarxa. FastPrk ha tingut un cost de 400.000€, sufragats al 50% per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat (Agaur) i pels fons Feder de la Unió Europea. FastPrk va obtenir el segon premi de la cinquena edició dels Premis Emprenedors de la Fundació Caixa Manresa.

El sistema es compon d’una xarxa de nodes i sensors –petits, de baixa demanda energètica, amb una vida útil d’uns set anys– repartits per les zones verdes i blaves, que hi detecten els espais buits i en transmeten les dades a un servidor central, que al seu torn les pot reenviar a panells informatius o rebre peticions des de qualsevol dispositiu electrònic amb connexió a Internet, com telèfons mòbils o sistemes de guiatge per satèl·lit d’última generació que condueixen la persona usuària fins a la plaça lliure.

Els responsables del Projecte volen que la plataforma sigui oberta i d’accés gratuït, tot i que cada node té un cost d’uns 170€, que hauria de finançar l’ajuntament corresponent. Hi ha la possibilitat d’implantar serveis complementaris que alhora ajudin a sufragar el sistema, com la reserva prèvia d’aparcament o la possibilitat de pagar la tarifa d’aparcament mitjançant els dispositius mòbils.

Segons els responsables del Projecte FastPrk, l’ús d’aquesta tecnologia pot ajudar a reduir les emissions de CO2 en unes 400 t diàries en una ciutat com Barcelona, gràcies a la minoració del temps de recerca de places lliures, que actualment és d’uns setze minuts.

Es preveu implantar el sistema, de manera experimental, durant mig any, a ciutats que s’hi ha mostrat interessades, com Barcelona, Sabadell, Sant Cugat del Vallès i Barbastre (Osca).


FastPrk01

Esquema del sistema Fastprk

  2. L’altre detector intel·ligent, amb idèntica finalitat que l’anterior, és fruit del treball del Departament d’Enginyeria Electrònica de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicacions i Aerospacial de la Universitat Politècnica de Catalunya (Castelldefels). El sistema està en fase de proves al Campus Nord de la UPC, a Barcelona.

L’aparell combina un sensor òptic i un de magnètic en un encapsulat de petites dimensions (4 cm de diàmetre i 13 cm de llargada) que s’encasta al paviment de cada plaça d’aparcament. El sensor òptic detecta l’aparició sobtada d’una ombra sobre el terra, i llavors s’activa el sensor magnètic, que verifica si s’han produït anomalies en el camp magnètic terrestre. Les dades s’envien a un microprocessador que mitjançant un algoritme discerneix si tot plegat respon a la presència d’un cotxe a la plaça. A partir d’aquí, la informació es tramet per radiofreqüència a un transceptor –fàcilment instal·lable en elements de mobiliari urbà, com fanals–, des d’on es deriva al centre de control (que pot pertànyer als serveis municipals o a l’empresa gestora dels aparcaments), el qual n’informarà les persones conductores a través de dispositius mòbils amb tecnologia Wi-Fi o GPRS. També hi ha la possibilitat de proporcionar la informació amb panells lluminosos.

El sistema pretén resoldre els inconvenients de dispositius similars, que no discerneixen si el vehicle s’atura en un lloc determinat o si només hi passa. També permet evitar els consums energètics elevats dels dispositius clàssics, només magnètics, ja que en el nou sistema l’únic sensor que sempre està en funcionament és l’òptic, de consum energètic poc rellevant, mentre que el magnètic no s’activa tantes vegades com en altres mecanismes. D’altra banda, la connexió entre els sensors i el microprocessador és directa, sense circuits electrònics intermedis. A més, el sistema de radiofreqüència és més econòmic que el cablejat.

Urbiòtica, empresa formada per professors de la UPC i altres socis industrials, s’encarrega de comercialitzar l’aparell, que està en fase de proves al Campus Nord de la UPC, a Barcelona. D’entrada es preveu implantar el sistema en zones del districte 22@, de Barcelona, i a la ciutat de Figueres, per fer el monitoratge del trànsit d’entrada i sortida.

 

FastPrk02

Projecte Urbiòtica (UPC)

  Destaquem

WorldSensingLa VanguardiaUniversitat Politècnica de CatalunyaUrbiòticaDepartament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/04/11
Presentat el 01/04/11

Volum Més enllà del Departament, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Ajut a la conducció de vehicles

Comunicació amb l'usuari

Serveis basats en la localització

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Nova tecnologia d'explotació

Optimització de la capacitat viària

Mobilitat de passatgers

Orientació a l'usuari

Localització

Puntuació document

0

Visites 93
Recomanacions 0